GRAV! Cine are interes săproducăpanică? UNGURII NU CONSTRUIESC O CENTRALĂ NUCLEARĂ LÂNGĂ GRANIÈšA CU ROMÂNIA!

Posted on dec. 6 2013 - 2:19am by petre

91683__320x240_gazeromu_lakossagi_itb (01) gazeromu_lakossagi_itb (16) gazeromu_lakossagi_itb (27)O știre fulminantăa plecat ieri dinspre, se pare, vicepreședintele Consiliului Județean Timiș Marian Vasile, pe care presa locala l-a citat anunțând intenția Ungariei de a construi aproape de România o centralănucleară.

„Ar fi de dorit săse foloseascăaceste surse și de către vecinii noștri, chiar din Ungaria, care se gândesc săfacăaici, undeva, pe aproape, o centralănucleară. Ca simplu cetățean am anumite emoții când măgândesc la acest aspect și nu înțeleg de ce sursele și energiile nu pot fi exploatate pentru a avea un mediu cât mai prietenos„ este citatul care a apărut in presa locală(pe un portal austriaco-maghiar de limbăromînă).

Evident că, la auzul unei asemenea vești, centralănuclearăla doi pași de tine, te cutremuri!

Parcăși vedeam masiva mobilizare a activiștilor anti Roșia Montană, anti parcarea din Piața Unirii, anti gazele de șist, mobilizându-se la o grandioasămișcare „Uniți, Salvăm Banatul„!

Evident căpentru cauza asta aș fi ieșit și eu, cu pieptul gol, în fața hidosului pericol al fisiunii nucleare la doi pași de orașul meu, mai ales căungurii sunt cunoscuți parteneri ai rușilor și in privința energiei nucleare, complexul termo-nuclear de la Paksi AtomerÅ‘mű (situat la circa 250 de km de Timișoara) fiind construit de sovietici în 1975 și compus din 4 reactoare rusești încăfuncționale, care produc circa 40% din energia electricăconsumatăde Ungaria, adicăau o putere totalăinstalatăde circa 1800 de MW, extinderea centralei fiind preconizată, prin construirea a încădouăreactoare, de model mai nou și de capacitate dublă, dupăanul 2013 (investiția fiind, probabil, de peste 1 miliard de dolari)

 

Dar ce e cu zvonul lansat de presa localăși atribuit vicepreședintelui CJ Timiș?

 

Nu înțeleg care e substratul acestei povești, dacăe vorba despre o simplăeroare, dacăe vorba despre diletantism ordinar, sau dacăe doar goanădupăsenzațional pentru salariu, dar știu cănu e permis săvehiculezi aiurea în spațiul public asemenea lucruri grave!

 

De ce?

 

Pentru ne-am permis săverificăm cele de mai sus (așa cum ar trebui săfacem, ca jurnaliști, mai ales în asemenea cazuri serioase) și am ajuns, din nou la concluzia (pentru a câta oară) căne aflăm în fața unei fantezii, ca la Radio Erevan.

 

Adicăungurii intenționează, cu adevărat, au și proiect finalizat, săfacăo imensăcentralătermo-electricălângăSzeged, dar combustibilul utilizat nu va fi nuclear, ci banalul GAZ pe care îl fololsim toți în bucătărie, la centralele termice de apartament sau la cele ale orașului!

 

Centrala, ale cărei costuri se vor ridica la peste 600 de milioane de euro, va fi construităde Advanced Power AG și Szeged Energy Ltd. (divizie a  Siemens Project Ventures GmbH) și ar urma sădezvolte 920 MW prin tehnologia turbinelor cu gaz cu ciclu combinat, adicăjumătate din capacitatea instalatăactualăa centralei nucleare de la Packs.

 

Așadar, nu e uraniu, e gaz!

 

Comentariile sunt de prisos.

 

 

 

 

 

Comments

comments

About the Author