Forum economic România-Italia la Palazzo Vecchio din Florența

Posted on feb. 5 2014 - 8:30am by petre

Reprezentanța – Camera de Comerț a României în Italia (Cciro Italia) a organizat la Florența, vineri, 31 ianuarie, primul Forum economic România-Italia din anul 2014, în colaborare cu Primăria Florența. ÃŽntâlnirea, la care au participat reprezentanți ai instituțiilor locale și mediului privat – întreprinzători italieni și români din Toscana, a fost organizatăîn colaborare cu Primăria din Florența la Salone de’Dugento de la sediul primăriei, Palazzo Vecchio.

firenze1

„Românii sunt în mare majoritate bine integrați, muncesc din greu și plătesc taxele statului italian, contribuind cu aprox. 1,5% la PIB–ul italian”, a spus consulul general al României la Bologna, Eugen Șerbănescu, subliniind importanța comunității românești, care, la nivelul Regiunii Toscana numărăpeste 110.000 de persoane.

Pe fondul relațiilor bilaterale excelente, statuate într-un parteneriat caracterizat recent de Ministrul român de Externe Titus Corlățean drept „puternic, strategic și consolidat” („forte, strategica e consolidata”), Consulul general Eugen Șerbănescu a evocat rădăcinile comune cultural-istorice ca o premizăimportantăpentru continuarea și intensificarea schimburilor comerciale între cele douățări. El a salutat organizarea de către Reprezentanța în Italia a Camerei de Comerț și Industrie a României a Forumului Economic de la Florența, moment de evaluare a competențelor în domeniu și a stadiului programelor în curs de defășurare, care a prilejuit, în același timp, un larg schimb de cunoștințe și experiențe între autorități italiene și întreprinzători români și italieni.
firenze6

Este primul forum economic organizat de Cciro Italia la Florența, dar din acest an întâlnirea va deveni anualăla Florența, pentru a forum va fi organizat în fiecare an. Eugen Terteleac, președintele Cciro Italia, a prezentat activitatea de pânăacum a Camerei, explicând ideea care a stat în spatele acestei construcții instituționale: „Reprezentanța – Camera de Comerț și Industrie a României în Italia a fost constituităîn special pentru a sprijini acest segment al economiei italiene format în jurul unor români valoroși. Mai bine zis, în sprijinul a celor peste 50.000 de societăți constituite de români în Italia.”

Președintele Cciro Italia a explicat și în ce constăacest sprijin:

 

„Cciro Italia dispune de toate serviciile sistemului cameral românesc, servicii de o importanțădeosebităpentru mediul de afaceri: consultanță, garantarea creditelor, asistențăfiscală, asistenta juridicăpentru înființarea de noi societăți, implementarea unor proiecte europene, organizarea de seminarii – acestea sunt doar câteva dintre serviciile pe care le oferim întreprinzătorilor români și investitorilor italieni care doresc săinvesteascăîn România. Încurand vom demara un nou program intitulat „incubator pentru IMM-uri”. Acest proiect, organizat în colaboare cu alte instituții românești și italiene, va încerca săsimplifice, pe cât posibil, birocrația prin care trebuie sătreacăun investitor. Incubatorul elaboreazătoate nevoile investitorului, începând de la înființarea societății și achiziția bazei materiale necesare, imobile, teren, utilaje, accesarea fondurilor europene, obținerea de subvenții de stat, participarea la licitații publice”.

Andrea Amato, secretarul general al Cciro Italia, întreprinzător italian, a vorbit despre oportunitățile pe care le oferăRomânia:

 

„România este cea mai populatățarădin Europa de Est, dar cu o economie care trebuie construită, întrucât este pe locul 48 în lume și penultima din Europa unită. Iatăde ce legăturile cu structurile productive italiene pot fi foarte importante. Economia româneascăeste în creștere și rata sa de creștere prevăzutăpentru anii următori este cea mai mare din Europa. De aceea multe firme preferăsăintre acum în aceastăpiațăînfloritoare, renunțând la alte țări.”

 

Agricultura oferăoportunități foarte bune, a mai spus Andrea Amato, având în vedere costul de achiziție de 1.500/2.000 euro pe hectar. Agricultura contribuie cu 6-7% la PIB-ul românesc, fațăde o medie UE de 1.7%, de aceea existămari investiții din partea Europei cu fonduri orientate spre sectorul agricol. Și este nevoie de investiții, având în vedere cădin punct de vedere al mecanizării, în România există18/19 tractoare la fiecare 1000 de hectare, în timp ce media europeanăeste de 77. Dar nu numai agricultura: producția industrialăromâneascăa crescut în ultimul deceniu cu 369%, chiar într-un moment de crizăputernică. Reprezentanța – Camera de Comerț a României în Italia propune întreprinzătorilor italieni și români din Toscana valorificarea potențialului de investiții românesc.

firenze1

Moderatorul evenimentului a fost Jean Luc Umberto Bertoni.

Încadrul forumului au mai luat cuvântul Fausto Capalbo, președinte Iceps (Istituto per la Cooperazione Economica Internazionale e i Problemi dello Sviluppo), Alessandra Bianchi, vicepreședinte Confartigianato Roma, prof. Aldo Fittante, Università di Firenze, Luciano Franchi, președinte Avis Toscana, Giovan Battista Donati, președinte Confartigianato Imprese Toscana, Lamioni Giovanni, președinte Confartigianato Grosseto, Av. Giussepe Bergamaschi, secretar Assimpresa Florența.

Comments

comments

About the Author