E bine sau e rău că știm deja cine va câștiga alegerile la Timișoara?

Posted on Iun 3 2016 - 3:40pm by petre

Duminică sunt alegeri locale și este clar cine va câștiga Timișoara și Consiliul Local. A fost clar cu mult înainte de campanie, când cei care ar fi trebuit să facă opoziție favoriților au declarat non-combat. Sigur, nu fătiș, ci ”doar” prin fuga de confruntare a celor care ar fi avut, cât de cât, șanse să se bată pentru podium.

Așa că, acum avem una dintre cele mai toxice situații pentru o democrație: absența opoziției reale. Pentru că oricât de buni (în sensul interesului comunității și al bunelor intenții) ar fi cei de la putere, actul de guvernare locală este profund viciat de lipsa opoziției, dar hai să nu facem aici teoria mecanismelor democratice.

Dacă ne uităm puțin la ultimii patru ani de administrare a Timișoarei, vom vedea, însă, că unul dintre elementele esențiale ale unei guvernări democratice, chiar la nivel local cum e cazul nostru la Timișoara, a funcționat defectuos.

Opoziția, căci despre ea vorbim acum, nu și-a îndeplinit nici unul dintre principalele roluri: nici pe cel critic, de control al activității puterii, nici pe cel de generarare de alternative concrete și viabile la actul de guvernare locală.

Patru ani am asistat la un troc cenușiu între putere si opoziție, cu simularea doar a unor critici plăpânde, așa, de ochii lumii. Acest aspect, coroborat cu tendițele egocentrice ale puterii locale, au alterat climatul democratic al orașului, alimentând intoleranța la dialog și critică.

Condiții prielnice de exacerbare a comportamentului abuziv, de tip dictatorial, concretizat prin tratarea oricărei critici ca un atac la persoană, la autoritate și, mai grav, la adresa orașului, tehnica bineștiută de translatare a criticilor dinspre subiectul real spre popor.

”Dai în mine? Dai în fabrici și uzine!” dacă mai țineți minte sloganul….

Dar această exacerbare nu s-ar fi putut materializa fără complicitatea, voită sau nu, a opoziției. Opoziție care nu a înțeles că, pentru a avea ca aliat opinia publică, trebuia să fie deschisă la încuviințarea transformărilor pozitive ale orașului, să se alăture perspectivelor de dezvoltare locală. sp furnizeze soluții alternative și să critice eficient și inteligent doar ce e de criticat.

Așa, patru ani am avut parte, în linii mari, de niște Gică Contra lamentabili, care și-au văzut doar de interesele personale, să-și asigure lor și apropiaților lor câte o sinecură, minând doar critica, la un mod la care au dat apă la moară totalitarismului administrației locale. Să le fie rușine!

Acum, tot ce putem face este să mergem la vot și să votăm așa cum credem de cuviință. Și apoi să încercăm, fiecare dintre noi, să contribuim la dezvoltarea și buna funcționare ale orașului, atât prin susținerea faptelor bune ale viitoarei administrații, dar mai ales prin criticarea și opoziția credibilă la ceea ce ar putea fi rău!

La județ, însă, lucrurile nu sunt atât de clare, jocurile nefiind încă făcute. Mai ales în privința viitoarei majorități în Consiliul Județean, se poate întâmpla orice.

 

Hai, spor la votare și mai vorbim de luni încolo.

 

Petre Irimuș

Comments

comments

About the Author