Alertă pentru prevenirea pestei porcine africane!

Posted on Feb 3 2014 - 8:08pm by petre

Comisia Europeană a informat administrațiile veterinare ale statelor membre UE despre confirmarea în Lituania a pestei porcine africane la doi mistreți vânați la granița cu Belarus. Ca urmare a confirmării bolii s-a impus activarea Centrului local de control al bolilor Timiș din cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență.Pesta porcina africana

 

În cadrul ședinței de azi a Centrului local de control al bolilor, care a avut loc la Instituția Prefectului,  a fost efectuată analiza riscului de pătrundere a bolii pe teritoriul județului și a fost elaborat și adoptat Planul de măsuri de prevenire a pătrunderii acestei boli în Timiș. Direcția Sanitară Veterinară și Pentru Siguranța Alimentelor Timiș a început punerea în aplicare a măsurilor de prevenire a introducerii bolii, urmând a continua aplicarea lor pe toată perioada de timp necesară.

Pesta porcină africană este o boală virală a porcinelor domestice și a mistreților netransmisibilă la om, cu o evoluție rapidă și care duce la înregistrarea unor pagube economice foarte mari,  din cauza restricțiilor ce se impun în comerțul cu porcine și produse provenite de la acestea.

Orice mortalitate sau suspiciune de boală la porci sălbatici sau domestici trebuie anunțată la Direcția Sanitară Veterinară și Pentru Siguranța Alimentelor Timiș ( telefon 0256/204911 și office-timis@ansvsa.ro) pentru a se putea face investigații operative și complete.

Toți deținătorii de ferme de porcine sunt avertizați că trebuie să respecte integral legislația de biosecuritate specifică acestor ferme, urmând a se efectua controale sanitar-veterinare, iar neregulile vor fi sancționate pe loc de Direcția Sanitară Veterinară și Pentru Siguranța Alimentelor Timiș, pierzându-se și posibilitatea de a fi despăgubiți în situația apariției bolii.

 

Comments

comments

About the Author