Carnea de porc și de pui s-ar putea scumpi în urma recomandării PE privind etichetarea obligatorie

Posted on Feb 8 2014 - 11:55am by petre

Un europarlamentar român avertizează asupra posibilei scumpiri a cărnii de porc şi a celei de pui în urma adoptării unei recomandări a Parlamentului European, cu privire la normele referitoare la etichetarea obligatorie.

Potrivit unui comunicat al lui Rareş Niculescu transmis vineri, decizia PE de obligativitate a trecerii pe etichetele produselor de carne, suplimentar, şi a locului de naştere al animalului, pe lângă locul unde a fost crescut şi locul unde a fost sacrificat, ar determina creşteri importante ale preţurilor la carne.

„Atrag atenţia asupra posibilei scumpiri a cărnii de porc şi pui determinată de o decizie adoptată, joi, de Parlamentul European, cu privire la normele referitoare la etichetarea obligatorie. PE a adoptat o recomandare adresată Comisiei Europene referitoare la Regulamentul de punere în aplicare a normelor în ceea ce priveşte indicarea ţării de origine sau a locului de provenienţă pentru carnea de porc şi de pui. Prin această recomandare, PE solicită ca pe eticheta acestor produse să fie indicat suplimentar, în mod obligatoriu, locul naşterii animalului, pe lângă locul unde a fost crescut şi locul unde a fost sacrificat animalul, aceste ultime două informaţii fiind obligatorii. Potrivit studiilor realizate de CE, această indicaţie suplimentară ar determina creşteri importante ale preţurilor la carne”, a arătat Niculescu.

Acesta a explicat că furnizarea de informaţii obligatorii privind locul naşterii animalului ar necesita instituirea unor noi sisteme de trasabilitate la nivel de exploataţie, acestea implicând costuri.

„În acelaşi timp, indicarea pe etichetă a locului de sacrificare se poate face la un cost rezonabil şi oferă informaţii utile pentru consumator. Într-o dezbatere a Grupului PPE din PE, deputatul german Renate Sommer a apreciat că scumpirile datorate acestei măsuri ar putea ajunge la 55 la sută pentru carnea de porc şi la 22 la sută pentru carnea de pui”, a subliniat Rareş Niculescu.

Pulpe de pui carne

Europarlamentarul PDL a menţionat că introducerea noii măsuri i-ar defavoriza pe producătorii şi procesatorii români, iar în condiţiile în care aceştia vor fi nevoiţi să practice preţuri mai mari, consumatorii se vor orienta, cel mai probabil, către carnea de porc sau pui din afara UE.

„În UE sunt comercializaţi în fiecare an 28 de milioane de porci vii şi 300 de milioane de păsări destinate abatorizării. În ansamblul consumului de carne în UE, pe primul loc se situează carnea de porc (49 la sută) şi cea de pui (29 la sută). Carnea de vită, supusă deja unei reglementări anterioare privind etichetarea obligatorie a locului naşterii animalului, nu reprezintă decât 19 la sută din consumul total”, a precizat Niculescu.

Recomandarea PE a fost adoptată, joi, cu 386 de voturi „pentru”, 207 voturi „împotrivă”, şi 20 de abţineri.

sursa: Mediafax

Comments

comments

About the Author