Timișoara conduce detașat la tranzacțiile cu terenuri: jumătate din suprafața tranzacționatăîn România a fost aici

Posted on iul. 28 2014 - 12:46pm by petre

Timișoara a fost zona «fierbinte» din punct de vedere al tranzacțiilor cu terenuri, cu 47% din suprafața tranzacționatăîn prima jumătate a anului”, se precizeazăîn studiul companiei de consultanțăimobiliarăCBREW

Numărul tranzacțiilor cu terenuri pentru dezvoltări imobiliare, spații de retail și de producție a crescut în acest an, înregistrându-se 15 tranzacții mari, totalizând 630.000 de metri pătrați, pentru care s-au plătit peste 50 milioane euro, potrivit companiei de consultanțăimobiliarăCBRE.

„Comparativ cu tranzacțiile care au vizat proiecte imobiliare, numărul și volumul tranzacțiilor cu terenuri sunt în creștere. Au fost înregistrate 15 tranzacții mari cu terenuri, în toate zonele din România, care au cumulat o suprafațăde 630.000 de metri pătrați”, se aratăîntr-un studiu al CBRE.

Reprezentanții CBRE au declarat pentru MEDIAFAX căvaloarea tranzacțiilor cu cele 15 terenuri tranzacționate depășește 50 de milioane de euro, menționând cănu în toate cazurile au fost făcute publice prețul de vânzare.

„Am identifincat trei categorii de cumpărători de terenuri: retaileri (în special Lidl, Dedeman, Kaufland, Leroy Merlin) care cautăsăterenuri în orașe principale și secundare, producători, interesate de terenuri pentru a-și dezvolta fabricile (Dr. Oetker, Best Food, Continental) și dezvoltatorii imobiliari, vizând terenuri în marile orașe pentru construcția de proiecte în perioada următoare (NEPI, Globalworth și Kiseleff Development). Timișoara a fost zona «fierbinte» din punct de vedere al tranzacțiilor cu terenuri, cu 47% din suprafața tranzacționatăîn prima jumătate a anului”, se precizeazăîn studiu.

Alte orașe unde au avut loc tranzacții importante cu terenuri au fost București, Brașov și alte orașe terțiale, interesante în special pentru dezvoltări industriale.

Prețul pentru terenuri continuăsăvarieze în funcție de destinație, locație și accesibilitate, disponibilitatea din zonă.

Având în vedere aceste criterii, terenurile din București sau din orașele principale, potrivite pentru proiecte de retail sau de birouri pot fi tranzacționate cu 200-500 euro/metru pătrat, însăexistăși cazuri în care prețurile depășesc 500 de euro/mp.

Nivelul investițiilor imobiliare (tranzacții cu proiecte imobiliare) pentru prima jumătate a anului 2014 a atins 402,4 milioane euro pentru o suprafațătranzacționatăde peste 692.000 mp. Aceasta reprezintăo creștere de 222% fațăde prima jumătate a anului 2013 și de 17% fațăde volumul total pentru 2013. S-au înregistrat în total 15 tranzacții, cel mai mare număr după2008, cu un volum mediu de 26,8 milioane euro, similar anului trecut.

Profilul tranzacțiilor a fost destul de divers în termeni de utilizare a proprietății (segmental de birouri deținând 58% din totalul volumului), tipul proprietăților (proprietățile prime au generat 55% din volumul total), tipologia cumpărătorului (dezvoltatorii și fondurile instituționale au fost cele mai active, dintre care Globalworth, deținut de omul de afaceri Ioannis Papalekas, a generat 54% din volum). Totodată, tipul proprietăților a variat de la proprietăți prime (precum Charles de Gaulle Plaza), la proprietăți secundare (precum Auchan Pitești Găvana) sau proprietăți de tip „distressed” (în faliment) (Pic Pitești și Pic Oradea).

Pe fondul interesului crescut al investitorilor, randamentul prime pentru segmentul de birouri a suferit o compresie de la 8,25% la 8%.

Înceea ce privește evoluția chiriei prime, aceasta a fost relativ stabilă, respectiv de 60 euro/mp/lunăpentru centrele comerciale, 18 euro/mp/lunăpentru spațiile de birouri și 3,8 euro/mp/lunăpentru spațiile industriale.

„Aceastăcreștere a volumului de investiții vine pe fondul interesului crescut al investitorilor pentru produse prime, în special spații de birouri și retail în București. Cu randamente atractive, o economie aflatăîntr-un stadiu pozitiv de evoluție și o cerere în creștere de la un trimestru la altul din partea chiriașilor, existăsuficiente argument pentru ca alte tranzacții majore săse finalizeze în următoarele 6-9 luni”, a declarat Răzvan Iorgu, directorul general al CBRE România.

sursa: Mediafax

Comments

comments

About the Author