Șeful ELCEN îl prinde pe Dominic Fritz cu minciuna: „Declarațiile primarului Timișoarei sunt eronate și răuvoitoare’

Posted on feb. 18 2022 - 10:26pm by petre

Șeful Elcen, răspuns pentru primarul Fritz: “Noi ne-am făcut temele încă din vară”. Elcen iese din insolvență, dar “strânge” din nou datorii ale Termoenergetica

“ELCEN a început negocierile cu Romgaz încă din luna iulie 2021 în vederea stabilirii prețului de furnizare a gazelor pentru anul gazier 1 octombrie 2021 – 30 septembrie 2022. Așa cum reiese si din datele puse la dispoziție pe site-ul BRM, cotațiile pentru gazele naturale la momentul începerii negocierilor era sub 200 lei/MWh. Nu se putea anticipa la acel moment explozia prețului la gaz la cote fără precedent în istorie.

Declarațiile primarului Timișoarei sunt eronate și răuvoitoare. Diferența majoră între cele două situații, este că autoritățile din Timișoara au încheiat contracte cu furnizori de gaze pentru compania de termoficare în plină perioadă de explozie a prețului la gaze. Dacă ar fi inițiat aceste demersuri mult mai devreme – așa cum a procedat ELCEN, care „și-a făcut temele” încă din vara anului trecut pentru a asigura întregul necesar de gaze pentru această iarnă – în mod sigur ar fi beneficiat de prețurile practicate în perioada respective”.

Acesta este comentariul făcut de Adrian Tudora, directorul general al Electrocentrale București, la solicitarea Economica.net, în legătură cu ultimele afirmații ale primarului orașului Timișoara, Dominic Fritz, care a spus că timișorenii stau în frig, dar subvenționează căldura bucureștenilor.

“Timişoara stă în frig, în timp ce la Bucureşti preţul la gazul de la ELCEN este de 150 de lei megawatt pe oră, iar în Timişoara noi am plătit în jur de 500 de lei. Pentru că în Bucureşti există un contract preferenţial cu o companie de stat, timişorenii subvenţionează preţul din Bucureşti, în timp ce ei stau în frig.

E absurd. Dacă noi, la Colterm, am avea un contract cu 150 de lei megawatt pe oră, n-aţi auzi în veci de primarul Fritz plângându-se sau cerând bani şi n-aţi auzi nicio ştire de şcoli fără căldură. 150 de lei e mai scump decât iarna trecută, dar ar fi o creştere pe care o putem gestiona. Or, o creşterea de cinci ori nu poate fi gestionată de nimeni. Acolo unde vorbim de nevoi de bază, aşa cum este căldura, statul trebuie să se asigure că toţi românii au acces”, a spus Fritz, săptămâna trecută.

sursae: Economica.net

Comments

comments

About the Author