Alertă!! Cod portocaliu de vijelii

Posted on mai 16 2024 - 11:28am by petre

Administrația Națională de Meteorologie a emis joi un cod galben și unul portocaliu de vijelii. Prima avertizare este valabilă până vineri seară, iar a doua expiră mâine dimineață.

 

De joi dimineață până vineri la ora 23.00, în sudul Banatului și al Transilvaniei, precum și în zona Carpaților Meridionali vântul va avea intensificări, cu rafale de 55…65 km/h, și temporar de peste 70…80 km/h. Local și temporar vor fi intensificări ale vântului și în sudul, vestul, nord-vestul și centrul țării, cu viteze în general de 45…55 km/h. În Banat și sudul Crișanei în noaptea de joi spre vineri (16/17 mai) vor fi averse în general moderate cantitativ (15…20 l/mp) și descărcări electrice.

 

Județele vizate de alertele meteo sunt: Alba, Hunedoara, Argeș, Mehedinți, Brașov. Sibiu, Caraș/Severin, Vâlcea și Gorj.

Codul este valabil, de joi, ora 21.00, până vineri la ora 12.00, în județul Caraș-Severin. Vântul va avea intensificări susținute cu viteze de 80…85 km/h și temporar peste 90 km/h.

Temperatura maximă va fi de 19…20 de grade.

Vremea 16 mai în țară

Vremea va fi rãcoroasã în regiunile extracarpatice şi în depresiunile intramontane, iar în rest valorile de temperaturã vor fi apropiate de mediile multianuale specifice perioadei. Pe parcursul zilei, cerul va fi variabil, temporar cu înnorãri îndeosebi în sud-vest, sud şi est precum şi la munte unde izolat vor fi ploi slabe. Începând din orele serii, nebulozitatea se va accentua şi vor fi averse în general moderate cantitativ şi izolat descãrcãri electrice în Banat, Crişana, Oltenia şi pe arii restrânse în Transilvania şi Muntenia, iar în celelalte regiuni cerul va fi variabil. La munte la altitudini mari trecãtor vor fi precipitaţii mixte. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificãri în sudul Banatului şi în zona montanã înaltã unde rafalele vor depãşi 70…90 km/h şi pe alocuri, cu viteze mai mici, în sud, centru şi nord-vest. Temperaturile maxime se vor încadra între 15 şi 24 de grade, iar cele minime între 5 şi 15 grade, mai coborâte în depresiuni. Presiunea atmosferică va fi usor variabilã în estul şi sudul ţãrii, iar în rest va scãdea.

Comments

comments

About the Author