Cum se bea coniacul, potrivit experților

Posted on aug. 10 2021 - 3:49pm by petre

Românii iubesc coniacul, dar avem tendința de a avea probleme în înțelegerea sa ca și categorie. Ar trebui să consumăm coniacul cu anumite alimente, cum procedăm cu vinul? Este o băutură de desert? Un ingredient de cocktail? Și avem nevoie oare de un set de pahare speciale pentru a ne bucura în mod corespunzător de acea sticlă de Alexandrion?

După cum spune Germain Canto, barman la Bar Louise din Cognac, Franța, coniacul nu este o societate secretă. Barmanul este pasionat de versatilitatea acestei băuturi și ar vrea ca oamenii să fie mai puțin speriați de coniac și de ceea ce reprezintă acesta.

Prin definiție, coniacul este un tip de brandy făcut din vin care este distilat și apoi îmbătrânit în butoi. Pentru a fi calificat drept coniac, coniacul trebuie fabricat conform liniilor directoare specifice și cu struguri din regiunea Cognac, o subprefectură din sud-vestul Franței.

În trecut, coniacul avea un rol principal în cocktailuri precum Sidecar și Sazerac. Astăzi, băutura apare adesea listată alături de Port, pe listele de vinuri. Și, pentru mulți dintre noi, însăși ideea de a consuma un coniac protejat geografic pare prețioasă, acesta fiind mai potrivit pentru a fi savurat singur, decât amestecat în băuturi.

În realitate, coniacul este o categorie vastă. Ar putea fi mai light și accesibil, mixerul perfect pentru cocktailuri. Sau poate fi un aperitiv sofisticat, cel mai bine asociat cu o carte și un tip de brânză.

Iată câteva din modurile în care se poate bea coniac, potrivit unui expert.

Alături de anumite alimente

„Îmi place să iau cina cu coniac în loc de vin”, spune Canto. „Are atât de multe componente aromate, încât se potrivește cu o mulțime de alimente.”

Coniacul este clasificat după declarația de vârstă. Coniacul VS, sau Very Special, are vârsta de doi ani. VSOP, sau Very Special Old Pale, are vârsta de cel puțin patru ani. Coniacul Napoleon necesită șase ani de îmbătrânire, iar XO, sau coniacul foarte vechi, are o vârstă de 10 ani.

Cu cât un coniac îmbătrânește, cu atât va avea note mai bogate și fructate. Coniacurile mai „tinere” sunt întotdeauna apreciate cu brânzeturi tari, stridii sau caviar, sugerează Canto. Variantele cu vârstă mai înaintată se potrivesc cu ciocolată, ciuperci și chiar carne de vânat. Totuși, nu există reguli fixe, spune Canto. Deoarece coniacurile sunt amestecuri, acestea sunt versatile.

În cocktailuri

Canto crede că coniacul este cea mai bună alegere pentru cocktailuri, deoarece diferite mixere, citrice sau ierburi proaspete vor evidenția aromele specifice din fiecare coniac.

Lui Canto îi place coniacul VS în băuturile lungi, combinat cu ghimbir, lime și mentă proaspătă. El crede, de asemenea, că acesta se potrivește într-un cocktail Sazerac sau Old Fashioned, datorită aromelor lemnoase din butoi.

Scopul ar fi, deci, să găsiți coniacul care se potrivește cel mai bine palatului și bugetului dvs. „Nu există un singur coniac potrivit pentru băutura ta”, spune Canto. „Depinde de starea ta de spirit, de ora din zi, de anotimp și de ceea ce vrei de la cocktailul tău.”

Cu gheață

Savurarea coniacului într-un pahar plin de gheață ar putea părea un sacrilegiu pentru cei care consideră coniacul a fi un vin fin. Dar, la fel ca Lillet în Bordeaux sau vermutul în Barcelona, ​​coniacul este și un aperitiv popular.

„Oriunde te duci în regiunea Cognac, oamenii beau coniac și tonic sau coniac cu gheață înainte de cină”, spune Canto. „Este minunat și este ușor”.

Simplu

Dacă savurați o sticlă de coniac XO mai scumpă, s-ar putea să ezitați să îl turnați peste gheață sau într-un cocktail – ceea ce este destul de corect.

Nu trebuie să investiți în pahare specială în acest scop, dar experții vă recomandă să vă îndepărtați de paharele mari, în formă de balon. Formele lor mari, bulbice, captează aromele în pahar. Coniacul este făcut din vin, nu din cereale, așa că doriți să îl puteți învârti și mirosi, dacă îl beți simplu. Un pahar în formă de lalea sau un pahar de vin alb sunt ideale. După cum spune Canto: „Ce este cel mai important este să te bucuri de el.”

Comments

comments

About the Author