Alertă de fenomene meteo extreme! Ciclonul care a devastat Europa se apropie de România

Posted on mai 19 2024 - 5:51pm by petre

Ciclonul care a lovit Europa se apropie de România. Sunt anunțate ploi torențiale, descărcări electrice, vijelii şi grindină.

Marți și miercuri vor fi rafale de vânt intense, de până la 70 de kilometri pe oră.

În paralel avansează și un val de aer cald și umed, care va aduce temperaturi destul de ridicate. Vor fi maxime de 28 de grade toată săptămâna, ușor scăzute în zonele unde va ploua, dar în weekend se va ajunge la maxime termice de 30 de grade.

Va fi așadar o vreme caldă și instabilă”, a spus meteorologul.

Coduri de vreme rea în aproape toată Europa
Niciun continent nu se încălzește la fel de repede ca Europa, avertizează serviciul climatic al UE Copernicus. În 2023, efectele au putut fi simțite practic peste tot. În 2022, 70.000 de oameni au murit din cauza căldurii în Europa. Şeful adjunct al lui Copernicus invocă motivele principale pentru aceasta: în primul rând, apropierea Europei de Arctica, unde temperaturile cresc, de asemenea, rapid. În plus, Europa este dependentă de curenți oceanici extinși. Valuri de căldură, inundații, secete: așa afectează Europa schimbările climatice extreme. Iar inundațiile de zilele acestea din Franța sunt doar unul dintre exemple

Ministerul de Interne al Franței a făcut apel la populația din zonele de risc să fie cât se poate de vigilentă în perioada următoare. Localnicii mărturisesc să deși știau că prognoza meteo anunță precipitații abundente, amploarea dezastrului i-a luat prin surprindere.

Comments

comments

About the Author