Aragazurile ar putea fi interzise în Europa

Posted on sept. 30 2023 - 2:31pm by petre

Uniunea Europeană ar putea să interzică aragazul în perioada următoare. Oficialii sunt îngrijorați de riscurile la care se supun cetățenii.

 

Potrivit unui raport al Organizației pentru Cercetări Ştiinţifice Aplicate (TNO), gătitul la un aragaz cu gaz metan într-o bucătărie obişnuită, fără un sistem de aerisire mecanică, are efecte dăunătoare asupra sănătății. Acesta conduce la poluarea locuinţei cu dioxid de azot (NO2) peste normele impuse de Uniunea Europenă.

În urma unor teste de laborator efectuate de TNO s-a descoperit faptul că aparatul pe bază de gaz metan produce monoxid de carbon, particule în suspensie, dar şi alţi poluanţi care pot afecta grav sănătatea oamenilor, în special pe cea a copiilor.

 

Doar în ultimul an, numărul micuților din UE cu simptome de astm provocate de gătitul cu gaz metan este estimat a fi de peste 700.000. Astfel, liderii Uniunii Europene se gândesc serios să interzică vânzările de aragazuri către populație.

„Mai mult de 100 milioane de cetăţeni ai UE gătesc cu aragaze pe baza de gaz metan, incluzând mai mult de jumătate din gospodăriile din Italia, Franţa, Spania, Olanda, România şi Ungaria.

Organizaţiile pentru sănătate se tem că situaţia ar putea deveni extrem de gravă din cauza crizei energetice din această iarnă, deoarece oamenii reduc aerisirea pentru a face economie la căldură şi la bani. Asociaţia Medicală Americană a subliniat recent că aragazele care folosesc gaz metan sporesc poluarea aerului în gospodărie precum şi riscul de astm şi severitatea acestuia la copii.

Cercetări anterioare au făcut legătura între utilizarea gazului metan şi tulburarea de hiperactivitate şi deficit de atenţie (ADHD) la copiii de vârstă mică.”, informează TNO.

Raportul Organizaţiei pentru Cercetări Ştiinţifice Aplicate (TNO) a fost realizat pentru grupul nonprofit pentru eficienţă energetică CLASP şi Alianţa Europeană pentru Sănătate Publică (EPHA).

Greenpeace România subliniază că oficialii din UE sunt obligaţi, prin Tratatul de Funcţionare a Uniunii Europene, să ia în considerare aspectele legate de sănătate atunci când stabilesc reglementări, fapt confirmat recent de către Curtea Europeană de Justiţie.

CLASP şi EPHA au afirmat că standardele actuale cu privire la gătitul în gospodării nu fac acest lucru şi că aparatele de gătit cu gaz metan ar trebui să fie eliminate prin reglementările Ecodesign, potrivit Agerpres.

Comments

comments

About the Author