Vecinii sârbi ne așteaptă într-o destinație de vis la doar două ore de Timișoara – „Litoralul Serbiei” și-a deschis sezonul pentru turiști

Posted on iul. 1 2021 - 3:05pm by petre

Tot mai mulți români, mai ales din zonele de vest și sud-vest ale țării, încep să descopere oferta turistică atractivă a vecinilor sârbi, mai ales acum că autoritățile Serbiei au ridicat restricțiile de intrare în țară pentru românii vaccinați.

 

Una dintre destinațiile preferate de români în Serbia se găsește la doar două ore de mers cu mașina din Timișoara, pe malul Dunării, o stațiune și o zonă supranumite ”Litoralul Serbiei”, zona Veliko Gradiște – Lacul de Argint.

O zonă unde, în orice zi a anului ai merge, este imposibil să nu găsești mașini sau autocare cu numere de România, în special de Timiș, Caraș, Arad.

Faptul că românii vizitează în număr tot mai mare zona se datorează, firește, promovării despre care aminteam mai sus, pe deoparte, dar și frumuseții naturale, infrastructurii  turistice și calității serviciilor, care fac ca orice vizită acolo să fie una reușită și atractivă.

 

Veliko Gradiște

Situată la 137 de kilometri de Timișoara și la doar 114 kilometri de Belgrad la poalele Carpaților, acolo unde râul Pek se varsă în Dunărea albastră, se află pitoreasca localitate Veliko Grădişte care este, mai presus de toate, un orăşel cochet tradiţional, cu străzi largi și o multitudine de grădini cu flori, peluze veșnic verzi și terase frumos aranjate.

Malul Dunării, Bazarul vechi, stațiunea turistică Lacul de Argint cu pădurile de salcâm alb constituie, cum spun cei din Veliko Grădişte, o sărbătoare pentru ochi, un balsam pentru suflet și o fabrică de sănătate.Veliko Gradiste Silver Lakes

În lungime de 14 km lungime, Lacul de Argint, unul dintre cele mai mari lacuri din Serbia, și-a luat numele de la licărirea argintie a reflexiilor apei pure filtrate de solul nisipos.

Zona Veliko Grădişte și Silver Lake oferă vizitatorilor multiple posibilități de vizitare și agrement, plaje dotate la standarde moderne pentru sporturi nautice și acvatice, resorturi cu tot confortul, hoteluri și pensiuni, restaurante și baruri, terenuri de golf și de tenis, aquapark, camping și multe altele.Veliko mare 4Veliko mare5Veliko mare6Veliko mariVeliko mari1Veliko2 Veliko3Veliko4

Tot aici se găsește cel mai mare campus sportiv de pregătire pentru baschetul profesionist, simbol al sportului cel mai popular în Serbia.

Zona este și un loc de pornire în plimbări cu barca și croaziere pe lac și pe Dunăre, cicloturism sau simple drumeții. De aici se poate pleca spre cetatea medievală Ram din apropiere, spre mănăstirile ortodoxe cu o istorie impresionantă, precum și într-o incursiune de pescuit sportiv. Ca un fapt divers, aici a fost realizată cea mai mare captură de crap, de 45 de kg, eveniment consemnat în cartea recordurilor.

Pentru a ajunge la Veliko Gradiște de la Timișoara, trebuie să vă îndreptați spre Moravița, treceți granița spre Vârșeț apoi urmați drumul 18 în direcția Bela Crvka (Biserica Albă) până șa Crvena Crvka unde intrați la dreapta în direcția Banatska Palanka (Palanca Bănățeană).

La Banatska Palanka veți ajunge în punctul în care Canalul Dunăre-Tisa-Dunăre se varsă în Dunăre. Acolo veți urca cu mașina pe bac (skela) care vă trece Dunărea pânp la cetatea milenară a Ram-ului.

 

Programul bacului este următorul, în luna mai:

 

Plecări de la Banatska Palanka spre Ram: ora Serbiei  7.30  –  10.30 – 13.30 – 16.30 – 19.30

Plecări de la Ram spre Banatska Palanka: ora Serbiei 7.00  –  10.00 – 13.00 – 16.00 – 19.00

 

De la ram vă îndreptați în direcția Veliko Gradiște și ajungeți în câteva minute în mirificul peisaj al stațiunii Lacul de Argint – Srbeno Jezero.

Veliko harta

Comments

comments

About the Author