UNESCO și-a dat acordul pentru a doua rezervație a biosferei din România

Posted on feb. 3 2016 - 8:05pm by petre

Parcul Natural Porțile de Fier a obținut recent aprobarea UNESCO pentru a deveni a doua rezervație a biosferei din România, dupăDelta Dunării, în acest sens mai fiind nevoie de promovarea unei hotărâri de guvern.Portile de Fier

Inițiativa declarării Parcului Natural Porțile de Fier rezervație a biosferei a aparținut profesorului Ioan Jelev, președinte al Comitetului Național Român MAB (Man and the Biosphere Programme) – UNESCO.

Documentația necesarăa fost elaboratătimp de doi ani, și trimisă, pe 30 septembrie 2015, la UNESCO, care a aprobat declararea parcului rezervație a biosferei.

Promovarea și transmiterea la UNESCO – Paris a documentației reprezintăprima etapăprocedurală(cea internațională) din cele douănecesare declarării unei rezervație a biosferei. Cea de a doua etapă, națională, are loc dupăaprobarea documentației de către UNESCO și constăîn promovarea hotărârii de guvern pentru declararea rezervației biosferei.

Astfel, dupăce va primi comunicatul oficial de la UNESCO, Ministerul Mediului va promova un proiect de hotărâre pentru ca Parcul Natural Porțile de Fier săcapete statut de rezervație a biosferei.

Acest statut îl are în România numai Delta Dunării.

ÃŽnainte de 1989 au mai fost declarate rezervații ale biosferei și Pietrosul Rodnei și Munții Retezat, însăele nu au mai îndeplinit noile criterii pentru a păstra acest statut, din cauza absenței așezărilor umane.

Odatăcu declararea ca rezervație a biosferei a Parcului Natural Porțile de Fier, vor apărea o serie de alte consecințe favorabile, printre care: beneficii aduse comunităților locale prin desfacerea produselor specifice zonei sub sigla noii rezervații, dezvoltarea turismului și încurajarea conservării tradițiilor culturale și populare ale zonei sub egida UNESCO, perspectiva dezvoltării cooperării cu Republica Serbia, prin crearea în viitor a unei rezervații a biosferei transfrontiere, similarăRezervației Biosferei Delta Dunării, în contextul în care partea sârbăa instituit un regim de protecție și conservare a naturii în cadrul Parcului Național Djerdap (care formeazăîmpreunăcu Parcul Natural Porțile de Fier un ecositem unitar), și crearea premiselor punerii în aplicare și a altor importante convenții internaționale din domeniul ocrotirii mediului înconjurător (Convenția Ramsar, Convenția UNESCO privind protecția patrimoniului natural universal etc.).

La nivel internațional sunt prevăzute ÅŸase categorii de arii protejate, preluate și în legislația națională: rezervațiile științifice, ca Gemenele în Retezat, unde se intrănumai cu permis eliberat de Academia Romînă, parcurile naționale, care au o zonă- nucleu, de maximăprotecție, înconjuratăde o zonă- tampon, unde se pot practica o serie de activități, cu restricții, monumente ale naturii, ca Babele, care ocupăsuprafețe mici și au grad maxim de protecție, rezervațiile naturale, precum poienile de narcise, care trebuie protejate, dar nu îngrădite, parcurile naturale, unde scopul principal este conservarea peisajului, din care pot face parte și așezări omenești, și rezervațiile biosferei, care cuprind un mozaic de zone cu un grad mai mare sau mai mic de protecție, cea mai reprezentativăfiind Delta Dunării, a explicat la sfârșitul anului trecut, pentru MEDIAFAX, DragoÅŸ Mihai, șeful Serviciului arii protejate din Romsilva.

Parcul Natural Porțile de Fier, situat pe teritoriile administrative ale județelor CaraÅŸ-Severin și Mehedinți, se întinde pe o suprafațăde peste 115.000 de hectare, fiind unul dintre cele mai mari parcuri naturale din România (locul al II-lea dupăMunții MaramureÅŸului). ÎnRomânia sunt 17 parcuri naturale.

sursa: Mediafax

Comments

comments

About the Author