Singurul festival din România dedicat dramaturgiei românești continuăcu spectacole de excepție

Posted on apr. 19 2015 - 11:25am by petre

Modulul FDR al FEST-FDR 2015, singurul festival din România dedicat dramaturgiei românești, continuăcu o serie de spectacole din Cluj, Târgu Mureș și București. Astfel, duminică, 19 aprilie, ora 17.00, la Studio UÈšU, este programat spectacolul Amalia respirăadânc de Alina Nelega, regia Tudor Lucanu (Teatrul Național Cluj).

Despre aceastăpiesă, selecționerul Festivalului, teatrologul Oana Borș, scria: „Textul Alinei Nelega, unul dintre cele mai bune texte-oglindăa experiențelor trăite în anii comunismului, este o provocare pentru orice actriță. Anca Hanu reușește, cu talentu-i bine cunoscut, săaducăpe scenăcandoarea și inocența, disperarea și tristețea, speranța și neputința resemnatăa personajului ce urcătreptele vieții.„InTrafic FDR Fest

Spectacolul semnat de Nona Ciobanu, Cel care închide noaptea (Teatrul Maghiar Cluj), este programat tot duminică, 19 aprilie, ora 19.00, în Sala Mare a Teatrului Național Timișoara. Max și Hanna, cei doi protagoniști ai spectacolului, sunt prinși în cușca destinului lor întunecat și în cușca istoriei. Au nevoie de reconstituirea trecutului lor, în scopul de se a curăța / înțelege / pedepsi – reciproc, și pe ei înșiși. Pentru aceasta trebuie să-și provoace propria lor natură, propriul destin, unul pe altul.
De la ora 21.00, la Sala 2, publicul este prins Întrafic, un spectacol de Alina Nelega (Teatrul Național Târgu-Mureș). Piesa anului în 2014, premiul acordat de către UNITER ce îi statueazăcalitățile, Întrafic este compusădin șapte monoloage feminine și surprinde, plecând de la un fapt divers petrecut în trafic, crize ale indentității feminine, astăzi, în malaxorul unei societății contemporane.

Luni, 20 aprilie sunt programate trei spectacole din București. Astfel, la ora 17.00, la Studio UÈšU, are loc reprezentația cu Amintiri din epoca de școalăde Mihaela Michailov (Asociația ADO București). Un spectacol care rememoreazăfragmente de istorie personalăși pune întrebări, dezvăluind fricile, speranțele, visele, aspirațiile celor din băncile școlii, aflați la o vârstăa speranțelor.

Tot luni, 20 aprilie, începând cu ora 18.00, în Sala Mare a Teatrului Național Timișoara, este programat spectacolul Noul locatar de Eugène Ionesco, pus în scenăde Tompa Gábor (Teatrul Nottara, București). Un locatar într-o locuințănouăpentru el, dar mult prea veche pentru Portăreasă, doi hamali și multe, foarte multe bagaje. Un spectacol care vorbește despre neputința de a renunța la amintirile de lângăși din noi, în drumul spre marea și eterna mutare. Un puternic eseu scenic despre puterea trecutului, un balast pe care îl purtăm inutil și care nu lasăloc prezentului săse instaleze.

Ziua de luni, 20 aprilie, se încheie cu spectacolul Mobilăși durere de Teodor Mazilu, programat la ora 20.00, în Sala 2. Producția este semnatăde Victor Ioan Frunză(Centrul Cultural pentru UNESCO „Nicolae Bălcescu„, București). Unul dintre spectacolele-cercetare realizate de Victor Ioan Frunzăîn ultimii ani, Mobilăși durere, este și o întoarcere și o re-evaluare a dramaturgiei românești de dinainte de revoluție. O posibilitate de dezvolta scenic tipologii și de a devoala caractere, oferind actorilor șansa de a excela, așa cum de altfel o fac în acest spectacol.

Douăzile de teatru, șase spectacole, regizori precum Tompa Gábor și Victor Ioan Frunză, autori precum Eugène Ionesco, Teodor Mazilu, Alina Nelega, Mihaela Michailov, Nona Ciobanu și un regal actoricesc sunt doar câteva dintre motivele pentru care merităsăfiți prezenți zilele acestea la FEST-FDR 2015.
Mai multe informații despre spectacolele FDR  puteți găsi pe www.tnimisoara.com.

Biletele se pot achiziționa de la Agențiile Teatrului Național (Agenția „Mărășești„ , str. Mărășești nr. 2 și Agenția „Sala 2„, Parcul Civic), de marți pânăduminicăîntre orele 11 și 19, sau online, pe www.tntimisoara.com.

Comments

comments

About the Author