Se deschide trecerea Dunării cu bacul în Banat între România și Serbia

Posted on aug. 28 2019 - 10:50am by petre

În ședința Guvernului României din 27 august 2019, a fost aprobată deschiderea punctului internațional de trecere a frontierei de stat româno-sârbe, pentru pasageri și transportul de mărfuri cu vehicule, în regim de bac și pietonal, între localitățile Moldova Nouă (România) și Golubac (Republica Serbia) și a punctului vamal.

Proiectul transfrontalier “Punct de trecere a Dunării cu bacul între Moldova Nouă și Golubac” este implementat de către Consiliul Județean Caraș-Severin (lider de proiect) în parteneriat cu Primăria Moldova Nouă și Municipalitățile Veliko Gradiște și Golubac.

Astfel, după parcurgerea formalităților, românii vor putea ajunge direct cu bacul în Serbia și sârbii bineînțeles vor putea veni în România, astfel că frumusețile turistice ale Clisurii Dunării de ambele părți vor fi mult mai accesibile și mai atractive din punct de vedere al accesibilității.

Actul normativ prevede:

-programul de funcţionare: între orele 06.00-20.00;
-interzicerea transportului de mărfuri periculoase și animale vii (care este supus, în mod obligatoriu, controlului fitosanitar şi veterinar), precum și tranzitul vehiculelor lente;
-cheltuielile de personal, pentru dotări şi alte amenajări specifice: se vor suporta de fiecare ordonator de credite pentru instituţiile care desfăşoară activităţi, potrivit prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 105/2001 privind frontiera de stat a României, aprobată cu modificări prin Legea nr. 243/2002, cu modificările şi completările ulterioare, în punctele de trecere a frontierei.

Proiectul a fost finanţat prin Programul IPA de Cooperare Transfrontalieră România-Serbia, în parteneriat cu Primăria Moldova Nouă (România) şi cu municipalităţile Veliko Gradište și Golubac (Republica Serbia).

Valoarea proiectului a fost de 2.352.674,00 euro, din care:

1.999.773 euro – finanţare nerambursabilă IPA;
216.428 euro – finanţare nerambursabilă Guvernul României;
33.297 euro – contribuţia partenerilor români;
103.176 euro – contribuţia partenerilor sârbi.

Comments

comments

About the Author