România trimite două avioane cu echipe de salvare și căutare în Albania după cutremurul devastator

Posted on nov. 26 2019 - 2:43pm by petre

Ministerul Afacerilor Interne prin intermediul DSU și Ministerul Apărării Naționale prin intermediul Forțelor Aeriene s-au mobilizat și vor trimite în Albania avioane de evacuare medicală de tip Spartan, o echipă de căutare salvare acreditată la nivel european cu echipamente și materialele necesare.

Vorbim de 52 de persoane, specializate în misiuni de salvare în caz de cutremur, printre aceștia inclusiv asistenți medicali SMURD.Cutremur 2Avioanele ar trebui să decoleze către Albania marți, în jurul prânzului.

Situația e monitorizată și de Ministerul Afacerilor Externe, care a anunțat că până la această oră printre victimele seismului nu sunt și cetățeni români.

Nu doar România sare în ajutorul Albaniei, ci și Consiliul Europei. Șefa diplomației europene a anunțat că Uniunea Europeană va acordă sprijin Albaniei ca să depășească mai ușor această situație.

Acest seism a fost provocat de mișcările tectonice care au loc în Africa și este puțin probabil să afecteze în vreun fel România, conform unui specialist seismolog.

Un seism cu magnitudinea preliminară de 6,4 grade s-a produs marţi dimineaţă în Albania, la aproximativ 40 de kilometri de capitala ţării, Tirana, anunţă Centrul Seismologic European – Mediteranean (CSEM). O replică a seismului s-a înregistrat la ora locală 6:08, (ora României, 7:08), înregistrând o magnitudine de 5,4 grade.

 

Cel puțin șase persoane au murit și peste 350 au fost rănite în urma unui cutremur cu magnitudinea de 6,4 care a lovit Albania în primele ore ale dimineții, fiind cel mai puternic seism produs în țară în ultimii 20 de ani.

O persoană a murit în orașul Kurbin, după ce s-a panicat și a sărit de pe o clădire, relatează Reuters.

Corpurile neînsufleţite a două femei au fost găsite în rămăşiţele unui bloc din nordul localităţii Thumane, a anunțat o purtătoare de cuvânt a Ministerului Apărării.

Trupul unei victime a seismului a fost scos de sub dărâmăturile unei clădiri prăbuşite în Durres, a confirmat ministrul Apărării.

Lucrătorii serviciilor de intervenţie au declarat media locale că una dintre victime este o femeie vârstnică ce a reuşit să-şi salveze nepotul protejându-l cu propriul corp.

UPDATE ora 09.10 Cel puţin patru morţi şi 150 de răniţi în urma seismului

Cutremurul cu magnitudinea de 6,3 grade produs marţi dimineaţă în apropierea capitalei Tirana a determinat moartea a cel puţin patru persoane şi rănirea altor 150, conform informaţiilor transmise de sursele locale, citate de contidianul The Washington Post.

Victimele din rândul populaţiei au fost însoţite de prăbuşirea mai multor clădiri din regiunea afectată, conform oficialilor locali. Autorităţile de la Tirana fac apel la evacuarea locuinţelor supuse riscului prăbuşirii de către populaţia aflată în pericol.

UPDATE ora 8.50 Replică cu magnitudinea de 5,4 grade, după cutremurul de 6,3 grade produs dimineaţă în Albania

O replică a seismului cu magnitudinea de 6,3 grade produs marţi dimineaţă în Albania, s-a înregistrat la ora locală 6:08, (ora României, 7:08), înregistrând o magnitudine de 5,4 grade, anunţă Centrul Seismologic European – Mediteranean (CSEM).

Mişcarea seismică a avut loc la două ore distanţă faţă de cutremurul cu magnitudinea de 6,4 grade, produs la ora locală 03:54 (ora României, 04:54), în vestul Albaniei, la adâncimea de 30 de kilometri.

Comments

comments

About the Author