Noaptea de Cristal – Kristallnacht – începutul Holocaustului – 9 Noiembrie 1938

Posted on nov. 7 2014 - 12:00pm by petre

Înziua de 9 Noiembrie 1938, la München, în cadrul unei întâlniri de amploare a liderilor naziști, s-a luat hotărârea de a se da mânăliberăoricăror acțiuni îndreptate împotriva Evreilor; în acea seară, în multe orașe din Germania și Austria au avut loc răbufniri violente ale populației germane, incitatăde naziști. Violențele au început la Berlin și s-au răspândit rapid în toatățara.

Noaptea, grupuri de naziști – mai cu seamăbatalioane de asalt – au făcut sute de victime (au bătut și asasinat evrei), au demolat 76 de sinagogi, au incendiat alte zeci de lăcașuri de cult mozaic, au distrus și vandalizat mii de magazine și birouri de afaceri deținute de evrei.

Denumirea Reichskristallnacht s-a răspândit chiar și în afara Germaniei și Austriei. Totuși, sensul originar al acestei denumiri, conotațiile ei din prezent – care diferăfoarte mult de cele inițiale, precum și numeroasele alte denumiri ale acelor evenimente fac ca în ultima vreme în Germania săse prefere oficial o altădenumire, și anume „Novemberpogromnacht” (Noaptea pogromului din noiembrie).

ÃŽntre 9 și 13 noiembrie 1938 în numeroase orașe și sate germane și austriece au fost devastate casele evreilor și circa 8.000 de magazine evreiești.

Atât civili, cât și trupele SA (Sturmabteilung) și SS (Schutzstaffel) au distrus clădiri cu barosul, lăsând străzile acoperite cu cioburi de sticlăde la geamurile sparte — originea numelui „Noaptea sticlei sparte”.

Înaceastăperioadăîn Germania și Austria au fost omorîți în bătaie circa 400 de evrei; aproximativ 30.000 de evrei au fost duși în lagăre de concentrare, iar 1.668 de sinagogi, deci aproape toate, au fost devastate, 267 din ele fiind incendiate.

sursa foto: supravietuitor.wordpress.com

ro.wikipedia.org

Comments

comments

About the Author