Mircea Băsesecu a fost condamnat la închisoare

Posted on ian. 8 2016 - 12:45pm by petre

Mircea Băsescu a fost condamnat, vineri, la patru ani de închisoare cu executare, pentru trafic de influență, în dosarul privind mita pe care ar fi primit-o de la familia lui Sandu Anghel, iar Marian Căpățânăa primit o pedeapsăde trei ani de închisoare, pentru complicitate la trafic de influență.

Mircea Băsescu, fratele fostului președinte Traian Băsescu, spune cănu se aștepta săfie condamnat la închisoare pentru căse considerănevinovat, el susținând căva ataca cu apel decizia Tribunalului Constanța, transmite corespondentul MEDIAFAX.

ÃŽntrebat de jurnaliști vineri dimineață, la ieșirea din locuința sa din municipiului Constanța, cum comenteazădecizia Tribunalului Constanța prin care a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare pentru trafic de influență, Mircea Băsescu a spus : “Nu pot săcomentez o decizie a unei instanțe. Vom merge la apel„.

El a recunoscut cănu se aștepta la aceastăhotărâre a instanței: “Sincer, nu„.

ÃŽntrebat dacăse aștepta săfie achitat, aÅŸa cum au cerut apărătorii săi în fața instanței, Mircea Băsescu a răspuns afirmativ. “Eu măconsider nevinovat„, a precizat el.

Mircea Băsescu a mai fost întrebat dacăare mai multăîncredere în judecătorii de la Curtea de Apel Contanța, cei care urmeazăsăjudece apelul său la decizia Tribunalului, spunând: “Am multăîncredere în justiție„.

Magistrații Tribunalului Constanța i-au condamnat, vineri dimineață, pe Mircea Băsescu la patru ani de închisoare cu executare, pentru trafic de influență, iar pe Marian Căpățânăla trei ani de închisoare cu executare, pentru complicitate la trafic de influență.

Decizia instanței nu este definitivăși poate fi contestatăla Curtea de Apel Constanța, în termen de zece zile de la comunicare.

Din pedepsele celor doi urmeazăsăse scadăperioada arestului preventiv și cea a arestului la domiciliu. Mircea Băsescu și Marian Căpățânăau fost arestați preventiv și la domiciliu din 19 iulie 2014 pânăîn 24 iunie 2015.

Magistrații au mai dispus în cazul celor doi pedeapsa complementarăa interzicerii dreptului de a fi aleși în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și a dreptului de a ocupa funcții care implicăexercițiul autorității de stat.

Totodată, Tribunalul Constanța a menținut sechestrul instituit pe bunurile lui Mircea Băsescu și ale lui Marian Căpățînă, precum și măsura controlului judiciar pentru cei doi.

De asemenea, cei doi au fost obligați săachite cheltuieli de judecatăde 3.000 de lei, iar instanța a mai decis confiscarea sumei de 265.000 de euro de la aceștia.

Pe de altăparte, instanța a respins ca nefondatăcererea formulatăde Florin Anghel de restituire a sumei de 600.000 de euro pe care membrii familiei acestuia susțineau căi-ar fi dat-o drept mitălui Mircea Băsescu pentru a interveni pentru obținerea unei decizii favorabile într-un dosar al lui Bercea Mondial.

Tribunalul Constanța a amânat de mai multe ori pronunțarea în dosarul în care Mircea Băsescu a fost judecat pentru trafic de influență, iar Marian Căpățânăpentru complicitate la trafic de influență.

În11 decembrie 2015, la Tribunalul Constanța a avut loc ultimul termen în acest dosar, iar cu acel prilej DNA a cerut condamnarea la închisoarea cu executare pentru Mircea Băsescu și Marian Căpățînă, în cazul primului solicitând ca pedeapsa săfie orientatăspre maximul prevăzut de lege.

Avocatul lui Mircea Băsescu, Florin Șurghie, a cerut achitarea clientului său, spunând cănu existădovezi în legăturăcu săvârșirea faptei, iar, în cazul în care instanța va considera căeste nevoie de o pedeapsăcu închisoarea, aceasta săfie cu suspendare.

Apărătoarea lui Marian Căpățînă, Nineta Anghelina, a afirmat în fața instanței cădorește pentru clientul său o pedeapsăcu suspendare sau la o pedeapsăorientatăcătre limita minimăprevăzutăde lege precizând căacesta nu are antecedente penale și căare un copil minor în întreținere.

Mircea Băsescu a fost judecat, alături de Marian Căpățînă, în dosarul privind mita pe care ar fi primit-o de la familia lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial. Cei doi au fost arestați preventiv dupăce familia lui Bercea Mondial a făcut publice înregistrări realizate pe ascuns de fiul acestuia, care ar proba traficul de influențăde care este acuzat fratele fostului președinte al țării.

sursa: Mediafax

Comments

comments

About the Author