„Maghiar„, un spectacol construit pe ritmuri de punk,

Posted on nov. 21 2016 - 11:06pm by petre

Publicul timișorean va avea marți din nou ocazia de a vedea spectacolul „Maghiar„, coproducție a Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely„ Timișoara și a Teatrului „Kosztolányi DezsÅ‘„ din Subotica. Regia îi aparține lui Urbán András, unul dintre regizorii cei mai îndrăzneți din estul Europei. „Maghiar„ se joacăalternativ la Timișoara și Subotica, aceasta fiind а treia reprezentație la Timișoara.magyar

Premiera spectacolului „Maghiar„ a avut loc în luna mai, marcând deschiderea celei de-a noua ediții a Festivalului Euroregional de Teatru Timișoara TESZT. Un spectacol despre identitatea etnicăa minorității, definităde majoritate, minoritate și raportarea la sine. Cuvintele-cheie care îl marcheazăsunt: stereotipuri, critici, înfrângeri și victorii politice, demagogie, răspundere, limbămaternă. Un spectacol-eveniment, care vorbește despre lucruri incomode și provoacăla reflecție.

„Nu știu în ce măsurăs-ar încadra acest spectacol într-un repertoriu clasic. Sper căacest spectacol va ieși în așa fel încât să-și găseascădrumul către toatălumea. Indiferent de naționalitate, religie sau orientare politică. Teatrul nu este cocaină. Nu are un efect imediat. Nu schimbămentalitatea sau personalitatea unui om deodată. Teatrul este o acțiune socială. Se întâmplăprin oameni, cu oameni. Oameni care la rândul lor vor începe săcomunice unul cu celălalt. Astfel devenind o experiențăcomună. Teatrul n-o săschimbe lumea, dar poate săîi facăpe oameni săvrea schimbarea și săfacăceva ca săschimbe prezentul„, explicăregizorul Urbán András.

Distribuția este compusădin Borbély B. Emília, Csata Zsolt, Éder EnikÅ‘, LÅ‘rincz Rita, Simó Emese, Czumbil Orsolya, Kiss Anikó, Kucsov Boris, Mikes Imre Elek și Nagyabonyi Emese.

„Maghiar„ este un spectacol construit pe ritmuri de punk, bazat pe muzicăși mișcare și nu se va traduce în limba romînă, deoarece se joacăîn limbajul universal al teatrului. Din cauza abordării îndrăznețe, spectacolul nu este recomandat minorilor.

Detalii despre bilete și rezervări se pot obține la casieria Teatrului, pe strada Alba Iulia nr. 2 (16:00-19:00), la adresa de mail ticket@tm-t.ro sau telefonic, apelând +40 752 111.803.

Comments

comments

About the Author