Papa Francisc i-a sanctificat, duminică, în piața Sf. Petru din Vatican pe foștii papi Ioan Paul al II-lea și Ioan al XXIII-lea, în fața unei mulțimi de câteva sute de mii de credincioși catolici veniți din lumea întreagă. Ceremonia de sanctificare a început duminicădimineațăși s-a încheiat câteva ore mai târziu, cu baia de mulțime a papei Francisc.
Papa Francisc a încheiat ceremonia de sanctificare a predecesorilor săi Ioan Paul al II-lea și Ioan al XXIII-lea printr-o veritabilăbaie de mulțime, plimbându-se cu papamobilul și salutând sutele de mii de credincioși prezenți duminicăîn piața Sf. Petru din Vatican.
Suveranul pontif a străbătut într-un papamobil decapotabil piața Sf. Petru și Via della Conciliazione, aclamat de miile de credincioși catolici, tineri și vârstnici, care i-au aruncat câteva steaguri și tricouri. Cu excepția a douăopriri pentru a săruta doi bebeluși, papa Francisc nu s-a oprit pentru a-i îmbrățișa pe oameni, mulțumindu-se săîi binecuvânteze sau săîi salute de la distanță.
ÃŽnainte de aceastăbaie de mulțime, care a durat mai puțin ca de obicei, potrivit imaginilor difuzate de BBC, suveranul pontif a salutat toate delegațiile oficiale care au asistat la ceremonie.
Papa Francisc a spus căcei doi noi sfinți catolici Ioan Paul al II-lea și Ioan al XXIII-lea au fost „doi oameni curajoși”, care „au cunoscut tragedii, dar care nu au fost zdrobiți de acestea”, informeazăAFP.
Ioan al XXIII-lea și Ioan Paul al II-lea au fost „doi oameni curajoși” care „îl vedeau pe Iisus în orice persoanăsuferindă”, a continuat Jorge Bergoglio în scurta lui predică, rostitădupăce a ascultat Evanghelia psalmodiatăîn latinăși apoi în greacă, la Vatican.
Papa Francisc a adus un omagiu celor doi noi sfinți catolici pentru apropierea lor de condiția umană: „Preoți, episcopi, papi ai secolui al XX-lea, ei au cunoscut tragedii, dar nu au fost zdrobiți de acestea. Înei, Dumnezeu era mai puternic. Mai puternicăera în ei și mila lui Dumnezeu”.
„Înacești doi oameni, contemplativi ai rănilor lui Hristos și martori ai milei Sale, se afla o speranțăvie, o bucurie nerostităși glorioasă”, a declarat actualul suveran pontif în timpul mesei celebrate imediat dupăceremonia de sanctificare din piața Sf. Petru din Vatican.
Totodată, papa Francisc a insistat pe faptul că”Ioan Paul al II-lea a fost un papăal familiei”.
„El însuși a spus într-o zi căi-ar plăcea ca lumea săîși aminteascăde el ca de un papăal familiei”, a spus papa Francisc.
„ÃŽmi place săsubliniez acest lucru în condițiile în care noi mergem pe un drum sinodal despre familie și cu familii” (douăreuniuni ale episcopilor catolici sunt convocate în 2014 și 2015 pe acest subiect, n.r.), a adăugat papa Francisc, care acordăapărării familiei tradiționale o mare importanță.
Evocând „prima comunitate a credincioșilor din Ierusalim” în care „trăia spiritul Evangheliei, adicăiubirea, mila, în simplitate și fraternitate”, actualul papăa spus căIoan al XXIII-lea și Ioan Paul al II-lea au contribuit „la restaurarea și actualizarea Bisericii, potrivit fizionomiei sale de origine”, prin Conciliul Vatican II, desfășurat între 1962 și 1965, pe care papa italian l-a inițiat.
„Înconvocarea Conciliului, Ioan al XXIII-lea a arătat o delicatăblândețe a Spiritului Sfânt, s-a lăsat condus de acesta și a fost pentru Bisericăun păstor, un ghid. Acesta a fost marele serviciu pe care el l-a făcut Bisericii Catolice”, a rezumat papa Francisc.
UPDATE 12:39 Papa Francisc i-a sanctificat pe Ioan al XXIII-lea și Ioan Paul al II-lea
Papa Francisc i-a sanctificat, duminică, în piața Sf. Petru din Vatican pe foștii papi Ioan Paul al II-lea și Ioan al XXIII-lea, în fața unei mulțimi de câteva sute de mii de credincioși catolici veniți din lumea întreagă, informeazăAFP.
Mulțimea a aplaudat îndelung dupăce papa Francisc, foarte solemn, a rostit formula în limba latinăpentru sanctificarea polonezului Karol Wojtyla, care a fost papăîn perioada 1978 – 2005, și a italianului Angelo Giuseppe Roncalli, papăîn perioada 1958 – 1963, inițiator al Conciliului Vatican II.
Anterior, cardinalul Angelo Amato, prefect al cauzei sfinților, a adresat trei cereri succesive papei Francisc, pentru a marca solemnitatea demersului: „Sfinte părinte, SfântăBiserică, încrezătoare în promisiunea Domnului de a trimite asupra ei Spiritul adevărului, care în toate epocile l-a ferit de greșealăpe conducătorul suprem, îl rog cu tărie pe Sființia Voastrăsăîi înscrie pe acești fii aleși în catalogul sfinților”.
Papa Francisc a răspuns atunci prin lunga formulăconsacratăîn latină, limba oficialăa Bisericii Catolice: „Înonoarea Sfintei Treimi, prin exaltarea credinței catolice și întărirea vieții creștine, cu autoritatea Domnului Nostru Iisus Hristos, a sfinților apostoli Petru și Pavel, dupăo îndelungatăchibzuință, dupăce am invocat de mai multe ori ajutorul lui Dumnezeu și dupăce i-am ascultat pe mulți dintre frații noștri din episcopat, îi declarăm sfinți pe preafericiții Ioan al XXIII-lea și Ioan Paul al II-lea, și îi vom înscrie în catalogul sfinților și stabilim căei vor fi onorați în întreaga Bisericăîn rândul sfinților”, a declarat, solemn, papa argentinian.
Mulțimea i-a aclamat pe cei doi sfinți – ale căror portrete uriașe erau desfășurate pe fațada bazilicii – în timp ce clopotele au sunat în bisericile din Cetatea Eternă.
ÃŽnainte de începerea ceremoniei, papa Francisc a mers săîl salute, cu căldură, pe fostul papăBenedict al XVI-lea, aflat în primul rând, printre cardinalii prezenți la ceremonie.
Ca o premierăabsolutăîn istoria de 2.000 de ani a Bisericii Catolice, aceastădublăcanonizare a avut loc în prezența a doi papi – Francisc și predecesorul său, Benedict al XVI-lea.
Cu o jumătate de orăînainte de debutul ceremoniei, fostul papăgerman, sprijinindu-se într-un baston, îmbrăcat în alb și purtând o mitră, i-a salutat pe cardinalii și episcopii prezenți, ridicând ambele brațe , în semn de mulțumire și comuniune.
Papa emerit s-a așezat apoi în primul rând, în stânga altarului. El a celebrat slujba, dar nu s-a aflat lângăaltar alături de papa Francisc, pentru a nu stârni confuzie și pentru a nu lăsa impresia căBiserica Catolicăare doi papi. Benedict al XVI-lea nu mai este papăși nu exercităniciun rol oficial.
Prezența lui la acest moment istoric al Bisericii Catolice, în condițiile în care locuiește retras la Vatican, dupădemisia lui istoricăde anul trecut, a adăugat o valoare excepționalăevenimentului, care a atras aproape un milion de persoane în capitala italiană.
Cardinalul Joseph Ratzinger, prefect al Congregației pentru doctrina credinței (CDF), a fost unul dintre cei mai apropiați colaboratori ai papei Ioan Paul al II-lea.
Încalitate de „peritus” (expert) al cardinalului de Kolm Josef Frings, el a participat, prin ideile sale inovatoare, la Conciliul Vatican II (1962 – 1964) inițiat de Ioan al XXIII-lea.
De la alegerea papei Francisc în martie 2013, dupădemisia spectaculoasăa lui Benedict al XVI-lea din februarie 2013, o coabitare cordialăs-a stabilit între cei doi papi, care locuiesc la câteva sute de metri unul de celălalt în Vatican, cel mai mic stat din lume.
Papa emerit Benedict al XVI-lea a rămas fidel promisiunii sale de a nu se amesteca în domnia urmașului său și a acceptat, totodată, săîși ofere sfaturile atunci când acestea îi sunt solicitate.
Peste 98 de delegații statale și organizații internaționale, dintre care 24 de șefi de state și capete încoronate – de la regele Spaniei la președintele din Zimbabwe Robert Mugabe – au defilat prin fața papei Francisc.
Via della Conciliazione care duce spre bazilicăși care poate săadăpostească300.000 de persoane era deja arhiplinăcu mult înainte de debutul ceremoniei. Mulți dintre credincioși au fost nevoiți sămeargăîn câteva locuri legendare din Roma (Colosseum, Forumul roman, piața Farnese), unde slujba de sanctificare a fost difuzatăpe ecrane uriașe. ÃŽntre 800.000 și 1 milion de credincioși erau așteptați la Roma pentru „duminica celor patru papi” sau „ziua sfinților papi”, așa cum scria presa italiană.
Dupăceremonia de sanctificare, transmisăde numeroase de posturi de televiziune și în câteva sute de cinematografe din lume – în 3D – și urmărităde peste 2.000 de jurnaliști acreditați, a început o slujbăreligioasă, cu o Evanghelie cântatăîn latinăși greacă, o predicăa papei Francisc, distribuirea comuniunii, realizatăde sute de preoți și diaconi, și o benedicțiune pentru Regina Coeli (rugăciune adresatăFecioarei Maria) la care va participa întreaga mulțime.
Canonizarea lui Ioan al XXIII-lea, inițiatorul Conciliului Vatican II (1962-1965) care a marcat deschiderea Bisericii Catolice către lumea modernă, pare sănu fie criticatăde nimeni, cu excepția tradiționaliștilor.
Ioan Paul al II-lea rămâne cel mai popular papădin toate timpurile. Dar, chiar dacănimeni nu îi contestăstatutul de star internațional și rolul pe care l-a jucat în prăbușirea comunismului, existătotuși și detractori care îi reproșeazămai ales faptul că”a închis ochii” în fața infracțiunilor de pedofilie din rândul bisericii sale și severitatea fațăde teologii disidenți.
Dupăalegerea papei Francisc, aceastădublăcanonizare este perceputăca un eveniment care ar putea contribui la disiparea amintirii acelor ani marcați de scandaluri, mai ales cele cauzate de acuzații de pedofilie, și la reconcilierea celor douăsensibilități diferite din sânul Bisericii Catolice reprezentate de cei doi papi sanctificați.
Astfel, 150 de cardinali, 1.000 de episcopi și 6.000 de preoți din lumea întreagăasistă, duminică, la mesa în aer liber, în fața celebrei bazilici din Vatican, informeazăbbc.com. Ceremonia a debutat prin cântece religioase în jurul orei 07.30 GMT, iar papa Francisc va ajunge pe pavajul din fața bazilicii puțin dupăora 08.00 GMT.
Numeroși credincioși au venit la Vatican la primele ore ale dimineții, duminică, pentru dubla canonizare istoricăa papilor Ioan Paul al II-lea și Ioan al XXIII-lea. Potrivit presei internaționale, credincioșii sosiți la Vatican cu aceastăocazie ar putea constitui cea mai mare mulțime de oameni din capitala statului papal de la funeraliile papei polonez din 2005.
Aflat de 13 luni în fruntea Bisericii Catolice care numără1,2 miliarde de credincioși, papa Francisc, care se bucurăde aceeași popularitate ca Ioan Paul al II-lea, va celebra o mesăîn piața Sf. Petru în prezența sutelor de mii de catolici veniți la Vatican din lumea întreagă.
O premierăabsolutăîn istoria Bisericii Catolice o reprezintăfaptul căaceastădublăcanonizare va avea loc în prezența a doi papi – papa Francisc și predecesorul său, Benedict al XVI-lea.
Întotal, între 800.000 și 1 milion de participanți sunt așteptați la Vatican și în întreaga Romă, unde au fost instalate ecrane uriașe pentru a permite pelerinilor săasiste – în 3D – la un spectacol fărăprecedent.
ÃŽncăde la ora locală07.00 (08.00 ora României), impresionanta Via de la Conciliazione, care duce spre bazilica Sf. Petru, era practic acoperităcu o „pădure” de steaguri, dintre care multe poloneze. Unul dintre ele, uriaș și susținut de baloane, plutea deasupra pieței.
Credincioșii, pe care poliția îi oprea și îi obliga săavanseze în grupuri, au sosit cu miile la fața locului, îndreptându-se spre piața Sf. Petru. Entuziasmul și oboseala le marcau chipurile dupăo noapte albă. Mulți dintre ei au dormit în parcuri, în sacuri de dormit așezate pe iarbăsau pe bănci. Alții au participat la slujbele și sesiunile de rugăciuni nocturne.
Acolo, papa în exercițiu va oficia slujba alături de patru cardinali. Înstânga altarului, în rândul celor 150 de cardinali, Benedict al XVI-lea, papa emerit, va celebra mesa. Joseph Ratzinger nu se va afla alături de Jorge Bergoglio pentru a evita sădea impresia căexistădoi papi în exercițiu.
Ritualul canonizării, transmis de numeroase posturi de televiziune și în câteva sute de cinematografe din lume, va avea loc la începutul ceremoniei.
Înfața portretelor lui Angelo Roncalli și Karol Wojtyla, desfășurate pe fațada bazilicii, papa Francisc va sosi în fruntea unei procesiuni.
Apoi, prefectul pentru cauza sfinților, cardinalul Angelo Amato, va pronunța în limba latinătrei fraze succesive prin care îi va cere papei Francisc săîi înscrie pe cei doi foști papi în registrul sfinților.
Douărelicvarii vor fi aduse lângăaltar: unul conține o micăfiolăcu sânge al lui Ioan Paul al II-lea, iar celălalt o bucatăde piele a lui Ioan al XXIII-lea.
Va urma o slujbăreligioasă, cu o Evanghelie cântatăîn latinăși greacă, o predicăa papei Francisc, distribuirea comuniunii, realizatăde sute de preoți și diaconi, apoi va fi recitatăo benedicțiune pentru Regina Coeli (rugăciune adresatăFecioarei Maria) la care va participa întreaga mulțime.
Peste 98 de delegații statale și organizații internaționale, dintre care 24 de șefi de state și capete încoronate – de la regele Spaniei la președintele din Zimbabwe Robert Mugabe – vor defila prin fața papei Francisc.
Apoi, papa Francisc va face unul dintre exercițiile sale preferate: o baie de mulțime, într-o mașinădecapotabilă.
Canonizarea lui Ioan al XXIII-lea, inițiatorul Conciliului Vatican II (1962-1965) care a marcat deschiderea Bisericii Catolice către lumea modernă, pare sănu fie criticatăde nimeni, cu excepția tradiționaliștilor.
Ioan Paul al II-lea rămâne cel mai popular papădin toate timpurile. Dar, chiar dacănimeni nu îi contestăstatutul de star internațional și rolul pe care l-a jucat în prăbușirea comunismului, existătotuși și detractori care îi reproșeazămai ales faptul că”a închis ochii” în fața infracțiunilor de pedofilie din rândul bisericii sale și severitatea fațăde teologii disidenți.
Dupăalegerea papei Francisc, aceastădublăcanonizare este perceputăca un eveniment care ar putea contribui la disiparea amintirii acelor ani marcați de scandaluri, mai ales cele cauzate de acuzații de pedofilie, și la reconcilierea celor douăsensibilități diferite din sânul Bisericii Catolice reprezentate de cei doi papi sanctificați.