Înperioada 25-27 aprilie 2014, hotelul Afrodita din stațiunea Băile Herculane a fost gazda Conferinței naționale „ÃŽntoarcerea la apă! Prevenția, bazăpentru sănătate„ la care au luat parte medici, investitori în turism, reprezentanți ai administrației publice locale, jurnaliști și, nu în ultimul rând, susținători activi ai stațiunii.

Marian Bazavan – seniorul, Marius Bazavan si Florin Bazavan, patroni si manageri ai hotelurilor Afrodida și Diana din Baile Herculane, ridicate la 3 si 4 stele, respectiv la statutul real de unitati de SPA & Wellness de nivel european
GALERIE FOTO
Conferința a fost primul eveniment organizat de tînăra asociație „Pro Turism Herculane„ și constituie startul unei campanii ambițioase de promovare a turismului de sănătate în România.
Potrivit Cosminei Răescu, membru fondator și președinte al asociației Pro Turism Herculane, conceptul de turism de sănătate la Băile Herculane nu trebuie săfie axat doar pe tratament, ci mai ales pe elementul de prevenție, de relaxare.
„ÎnEuropa, turiștii acceseazădestinațiile balneoclimaterice, fărăa fi trimiși de doctori. Mulți înțeleg căeste mult mai bine săprevii decât sătratezi. ÎnRomânia, turismul de sănătate este la început. Abia acum, și la noi, se înregistreazăun număr de turiști care nu vin de nevoie, ci pentru relaxarea care este extrem de importantăîn viețile noastre cotidiene extrem de agitate. La Băile Herculane, aerul curat, apele miraculoase, bazele de Spa și Wellness pot transforma un concediu într-o rezervăde energie„
Alt fondator al asociației Pro Turism, Florin Băzăvan, unul dintre investitorii de forțădin zonă, cel care împreunăcu fratele său și cu tatăl lor au preluat și au ridicat la nivel european douădintre cele mai importante unități turistice de la Băile Herculane, Hotelul Afrodita și Hotelul Diana, spune cătoți cei care care conștientizeazăpotențialul zonei Herculane ar trebui săcontribuie la readucerea stațiunii pe locul pe care îl merită.
„Am simțit cătrebuie săne unim forțele pentru a readuce Băile Herculane pe un loc de cinste în topul stațiunilor balneoclimaterice. Practic, acest loc, atât de bogat în factori naturali, ne obligăla o implicare activă. Istoria și comorile naturale nu ne lasăsătrecem nepăsători pe lângăceea ce se întâmplă. Înultimii ani, s-a investit în baze de tratament și hoteluri, iar turiștii au reîntors privirea către acest loc minunat, însăavem nevoie de mai mult, avem nevoie de susținere și implicare din partea tuturor factorilor. De la autorități și pânăla românii care conștientizeazăvaloarea acestor ape miraculoase, cu toți putem pune umărul pentru renașterea turismului de sănătate. Noi am dat startul, acum așteptăm alăturarea celorlalți„ crede Florin Băzăvan.
„Responsabilă„ de organizarea impecabilăa evenimentului, jurnalista Ana Maria Gâlcă, PR al Asociația Pro Turism Herculane, a deschis conferința spunând, pe bunădreptate, cănu trebuie săte doarăceva ca săte reîncarci sau ca să-ți faci un concediu de relaxare.
Sintetic, argumentele inițiatorilor campaniei pentru sănătate prin prevenție sunt următoarele:
Turismul de sănătate reprezintăcălătoriile efectuate în interesul sănătății.
Integreazăatât tratamente curative prescrise de medic, cât și tratamente și activități preventive făcute pe baza deciziei individuale.
Avantajele turismului de sănătate în România:
•Istorie și culturăbogate
•Tradiții bine păstrate în foarte multe zone
•Cadru natural unic în Europa
•Costuri relativ mici
•Acces relativ ușor
Scopul conferinței:
Conferința își stabilește drept principal obiectiv identificarea celor mai oportune soluții de valorificare a teritoriului din zonă, prin integrarea resurselor balneoclimaterice într-un program cuprinzător de valorificare a potențialului local (turism de sănătate, ecoturism, turism cultural)
Evenimentul își propune săcreeze o platforma de comunicare și schimb de experiențăîntre specialiști, dar și între aceștia și autoritățile publice centrale și locale. Dezvoltând, de asemenea, un mediu propice de comunicare între medicii de familie, hotelieri și operatori de turism, evenimentele contribuie și la promovarea potențialului de turism de sănătate al României.
Tratamentul balnear , potențial major în dezvoltarea turismului
1)BALNEOLOGIA este soluția sigurăpentru dezvoltarea turismului de sănătate.
2)BALNEOLOGIA TRADIÈšIONALĂ poate fi îmbinatăcu succes cu terapiile complementare și cu procedurile de Spa și Wellness, care trebuie însăși ele făcute numai sub supraveghere medicală.
3) INSTITUÈšIILE BALNEARE sunt cele care prin serviciile oferite își pot fideliza cel mai ușor pacienții, având asigurat astfel un număr constant de “pacienți-turiști„ pe tot parcursul anului.
4)SERVICIUL MEDICAL este complex, realizând prevenție, tratament și/sau recuperare, asigurând o abordare complexăa nevoilor turistului, cura de tratament asigurându-i o stare de bine, fizică, psihicăși socială
5) TURISMUL DE SĂ‚NĂTATE oferăsurse de economie pentru sistemul de sănătate, dar cu o creștere a calității sistemului printr-un act medical complex, profesionist și în același timp o sursa importantăpentru creșterea veniturilor.
6) BALNEOLOGIA – poate deveni elementul cheie în domeniul prevenției patologiei cronice actuale.
7) Stațiunea Băile Herculane este o destinație durabilăpentru TURISMUL DE SĂ‚NĂTATE, unde apele minerale termale clorurosodice, bicarbonatate, ușor sulfuroase; apele minerale termale clorurosodice, bicarbonatate, calcice; apele minerale termale clorurosodice, bromurate, iodate și sulfuroase; bioclimatul cu ionizare negativa a aerului, precum și confortul și de ce nu și oamenii fac posibila petrecerea unor vacanțe de calitate în favoarea sănătății.
Băile Herculane, locul unde natura și-a concentrat minunile
Originea Băilor Herculane se întinde pe o duratăde aproape douămilenii. Bazele stațiunii au fost puse în anul 102 d.Ch. de ÃŽmpăratul Traian, romanii introducând cultul balnear preluat de la greci pe care apoi l-au dezvoltat. Numele stațiunii de care este legat și numele ONG-ului nostru, vine de la zeul Hercules, fiul lui Zeus și al frumoasei Elena, consemnat în mitologia romanăca patron al izvoarelor termale, simbol al puterii și al echilibrului între forța fizicăși cea spirituală.
Din timpul romanilor au rămas numeroase vestigii: apeducte, băi, statui, monede, tabule votive ridicate ca semne de mulțumire aduse zeilor pentru vindecare. După1718 (Pacea de la Passarovitz) începe istoria modernăși contemporanăa Băilor Herculane, în cadrul Imperiului austriac.
Stațiunea este vizitatăde-a lungul timpului de mari personalități, între care: împăratul Iosif al II-lea, împăratul Francisc I și împărăteasa Carolina, împăratul Franz Iosef și împărăteasa Elisabeta. În1852 împăratul Austriei considera Băile Herculane ca fiind „cea mai frumoasăstațiune de pe continent„, iar împărăteasa Elisabeta (Sisi) scrie un jurnal intim în care Băile Herculane sunt o prezențădistinctăși încântătoare.
Factorii naturali, comoara zeilor
Factorii naturali sunt cei care fac diferența în tratarea afecțiunilor. Aici, la Băile Herculane natura a fost extrem de darnicăși a concentrat într-un loc: ape minerale termale clorurosodice, bicarbonatate, ușor sulfuroase; ape minerale termale clorurosodice, bicarbonatate, calcice; ape minerale termale clorurosodice, bromurate, iodate și sulfuroase; bioclimat sedativ de cruțare cu ionizare negativa a aerului.
Înstațiunea balneara Băile Herculane se trateazăboli ale aparatului locomotor (afecțiuni reumatismale articulare degenerative, afecțiuni reumatismale articulare inflamatorii, afecțiuni reumatismale abrticulare, sechele dupătraumatisme ale aparatului locomotor ) afecțiuni sistemului nervos periferic ( pareze, paralizii); afecțiuni cronice ale aparatului respirator (bronșite, rinite, sinuzite, astm), afecțiuni ginecologice cronice, diabet zaharat incipient, intoxicații cu metale grele, boli digestive, afecțiuni ale ochilor, sindrom supraponderal.