Europa de Vest se topește! Un val de caniculă fără precedent se apropie de noi

Posted on iun. 18 2022 - 7:36pm by petre

De mai bine de o săptămână, Spania, Franța, Italia, Belgia și Germania se topesc sub un val de caniculă neobișnuit pentru începutul verii.

Chiar și în Marea Britanie este cald ca în Caraibe. Nu s-au mai măsurat aici asemenea temperaturi din anii ’70. Zeci de milioane de oameni suportă cu greu coduri roșii ori portocalii de vreme toridă, iar autoritățile au emis și alerte de incendii.

Sub soarele nemilos, turiștii și localnicii încearcă să se răcorească la fântânile din Roma. De trei zile, temperaturile oscileaza între 37 si 38 de grade la umbră.

 

Maya Proctor, turistă din SUA: “Bem apă rece și încercăm să găsim umbră pentru câte o pauză”.

Turistă: “Oricum, Roma e minunată în iunie, chiar și pe arșiță”.

 

Clare Nullis, purtător de cuvânt al Organizației Meteorologice Mondiale: “După Spania și Portugalia, valul de căldură a ajuns în Franța, iar la la acest sfârșit de săptămână va afecta Elveția și Germania. În anumite zone din Spania și Franța, temperaturile sunt cu peste 10 grade mai mari decât cele obișnuite pentru această perioadă”.

Dogoarea rămâne chinuitoare și în Spania, care se confruntă, de peste o săptămână, cu temperaturi excesive, chiar și 43 de grade. În Madrid, turiștii sunt hotărâți să ignore arșița.

 

Peste 3.000 de oameni, evacuați dintr-un parc de distracții din Spania
Vineri seară, din cauza unui foc izbucnit în apropriere, peste 3.000 de oameni si 55 de cai au fost evacuați din parcul de distracţii Puy du Fou, de lângă Toledo.

În Franța, 11 departamente sunt și astăzi sub cod roșu de caniculă, iar 58, sub cod portocaliu. În Pirinei, au fost emise alerte de incendii.

Școlile din vestul și sud-vestul Franței au fost închise vineri și o atenție deosebită este acordată caminelor de bătrâni.

De trei zile, până și britanicii se perpelesc la peste 32 de grade Celsius, o situație rară pentru luna iunie.

Și, când la Cambridge e mai cald decat în Caraibe, atunci ai o singura cale: să te răcorești.

 

Comments

comments

About the Author