Dupăce românul condamnat pe viațăîn Italia s-a sinucis, unul dintre gardieni spune că”Unul mai puțin. Alții săurmeze exemplul”

Posted on feb. 21 2015 - 2:18pm by petre

Un agent al poliției penitenciare italiene a făcut, pe un site de socializare, comentarii controversate despre un deținut român care s-a sinucis, scriind „un român mai puțin” și exprimând speranța că”alții vor urma exemplul”, cazul stârnind polemici în Italia, potrivit ziarului La Repubblica, citat de agenția Mediafax.

Un deținut român – Ioan Gabriel B. – s-a spânzurat și a decedat, la sfârșitul săptămânii trecute, într-un penitenciar situat la periferia orașului italian Milano, dupăce fusese condamnat la detenție pe viațăpentru crimă.Opera Penitenciar Italia (760x490)

Sindicatul Poliției penitenciare italiene (SAPPE) a exprimat regret pentru decesul deținutului român. „Noi suntem atenți la dificultățile tuturor deținuților, indiferent de situația socialăși de gravitatea infracțiunii comise”, a comunicat SAPPE.

ÃŽnsăo serie de comentarii controversate au apărut pe pagina de Facebook a Alianței Sindicatelor Poliției Penitenciare (ALSIPPE). „Un român mai puțin. Mie îmi pare rău pentru deținuți care se sinucid din astfel de cauze. Dar pentru ăsta, nu; măîntreb ce așteaptăalții pentru a-i urma exemplul”, scria un agent al poliției penitenciare ca reacție la difuzarea comunicatului despre moartea românului.

„Cine ne mai fură? Unul mai puțin care primește mâncare de la stat”, continua gardianul. Răspunzând unui interlocutor care califica aceste comentarii ca fiind inadecvate, autorul mesajului inițial preciza: „Lucrez într-un penitenciar. Sunt doar deținuți extracomunitari. Pentru a avea meseria de gardian trebuie săai inima neagră”.

Administrația Penitenciarelor din Italia (DAP) a declanșat o anchetăinternăprivind comentariile postate pe contul de Facebook al Alianței Sindicatelor Poliției Penitenciare (ALSIPPE).

Deținutul român, în vârstăde 39 de ani, a fost găsit mort în celula în care era închis, în Penitenciarul Opera, situat la periferia orașului Milano (nordul Italiei). Anchetatorii au stabilit cădeținutul român s-a spânzurat. „Înpofida activităților constante de supraveghere efectuate de agenții poliției penitenciare, nu s-a putut evita gestul pe care deținutul l-a făcut în celulă. Medicii au intervenit rapid, dar nu l-au putut salva”, a declarat Donato Capece, secretarul general al Sindicatului SAPPE. Românul fusese condamnat în primăinstanțăla detenție pe viațăîn anul 2013, pentru uciderea unui vecin, Guerrino Bisacco, în anul 2007, în provincia Padova. Curtea de Apel din Veneția a confirmat sentința de condamnare pe viață. Încursul anului 2014, în Penitenciarul Opera (Milano) s-au înregistrat o sinucidere, patru tentative de sinucidere, 35 de cazuri de automutilare și 24 de altercații între deținuți.

sursa: Mediafax

Comments

comments

About the Author