Chevron se retrage din România! Vezi ce se va întâmpla cu exploatarea gazelor de șist

Posted on feb. 21 2015 - 3:19pm by petre

Compania Chevron a anunțat cărenunțăla explorarea gazelor de șist din România, la mai puțin de o lunădupăce a renunțat la explorarea din Polonia, informeazăWall Street Journal și Bloomberg. Reprezentanții Chevron au confirmat pentru MEDIAFAX căgigantul american se retrage din România și renunțăla proiectele de exploatare de gaze de șist.

„Rămâne România, unde ne aflăm în proces de a renunța la interesele noastre de concesiune”, a spus purtătorul de cuvânt al Chevron, scrie WSJ, citatăde Mediafax.

Acesta nu a menționat însămotivele pentru care compania renunțăla explorarea din țara noastră.

„În2014, Chevron Romania a finalizat activitățile de explorare a concesiunii Bârlad, precum și un studiu geofizic 2-D realizat în douădintre cele trei concesiuni din regiunea Dobrogea. Chevron România confirmăintenția de a renunța la planurile sale pentru aceste concesiuni în 2015”, au declarat agenției MEDIAFAX reprezentanții companiei.

Ei au adăugat căeste o decizie de afaceri luatăîn urma evaluărilor proiectului din România, care nu poate concura în acest moment într-un mod favorabil cu alte oportunități de investiție din portofoliul global al Chevron.

„Rezultatele lucrărilor din România vor fi predate ANRM și vor rămâne în custodia statului. Confidențialitatea informațiilor de acest gen este menținutăîn conformitate cu legislația din România”, au adăugat reprezentanții Chevron.

Chevron a anunțat pe 1 februarie cărenunțăla activitățile de explorare a zăcămintelor de gaze de șist din Polonia, ale căror rezultate nu s-au ridicat la nivelul așteptărilor inițiale.

„Divizia din Polonia a Chevron a decis săîntrerupăoperațiunile de explozare a zăcămintelor de șist din Polonia, întrucât oportunitățile oferite de acestea sunt mai mici decât alte oportunități din portofoliul global al grupului”, se aratăîntr-un comunicat al Chevron.

Chevron a finalizat în iulie 2014 activitățile de explorare la prima sondădin România, în localitatea Siliștea-Pungești, județul Vaslui, dupădouăluni de foraj la adâncimi de 3.000 de metri.

Compania americanădeține alte trei acorduri de mediu în județul Vaslui pentru explorarea gazelor de șist în localitățile Păltiniș – Băcești, Popeni – Găgești și Puiești. De asemenea, compania a mai obținut anul trecut și cea de-a doua autorizație de construire pentru amplasarea unei noi sonde de explorare, în perimetrul deținut la Puiești.

Dupăce Chevron a obținut, în octombrie 2013, autorizație de construire pentru amplasarea în județul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de șist în România, la Pungești au avut loc mai multe proteste violente ale localnicilor.

sursa: Mediafax

Comments

comments

About the Author