Doar cu vaccin la local, variantă posibilă! Raed Arafat anunță ce măsuri restrictive vor fi discutate săptămâna viitoare

Posted on iul. 24 2021 - 11:33am by petre

Șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a anunțat, în acestă seară, că abordarea se schimbă și ultimul lucru pe care și l-ar dori autoritățile ar fi să închidă iar economia, atunci când va veni noul val al pandemiei de coronavirus.

Tocmai de aceea, spune secretarul de stat, nu este exclus ca accesul în anumite sectoare, cum ar fi industria HoReCa, să fie acordat vaccinaților.

Potrivit acestuia, o eventuală hotărâre CNSU pentru măsurile care vor fi intra în vigoare de la 1 august urmează să fie discutată săptămâna viitoare.

„O să vedem care sunt măsurile care rămân la fel, dacă sunt modificări, aceste lucruri urmează să se stabilească în cursul săptămânii care vine, iar între timp sunt convins că se va discuta inclusiv la nivel politic care va fi abordarea (în eventualitatea unui nou val pandemic – n.r.). Vedem toată Europa ce face, vedem în jurul nostru care este modelul și care este situația. Majoritatea țărilor europene au restricții mult mai mari decât la noi. În ziua de astăzi, poate rămânem printre cei mai puțin restricționați, dar e clar că dacă începe să crească – și foarte multe țări se gândesc la acest aspect – ne uităm la ce impact are pe sistemul sanitar și mai ales pe secțiile de terapie intensivă. Dacă impactul este limitat și dacă vaccinații duc la limitarea impactului pe terapie intensivă – și sper să crească numărul lor, să nu mai ajungem la cazuri critice la spital – abordarea este bună. Dacă vezi că este un impact major pe spitale și pe terapie intensivă și crește și mortalitatea și începem să intrăm într-un val cum am avut la sfârșitul anului trecut – începutul acestui an, abordarea este alta”, a declarat Arafat, la un post TV, potrivit Știri Diaspora.

Doar vaccinații în restaurant – o posibilitate

„Cert este un lucru: nimeni nu vrea să impacteze economia la maxim, adică impactul pe economie se va dori să fie cât mai mic. Asta înseamnă ca alternative gen: da, nu intră toată lumea într-un restaurant în interior, dar vaccinații vor putea să intre sau vaccinații și testații vor putea să intre – măsuri pe care le vedem în Franța, în Grecia în unele zone – vor fi posibil să se întâmple. Nu vreau să se ia că am spus că așa va fi, eu dau ipoteze văzând ce este în alte țări și fiind sigur că este imposibil să revenim la închideri totale și să spunem că gata, închidem restaurantele complet, închidem totul complet, când există o categorie de oameni care reprezintă un risc minor dacă intră și consumă și participă la aceste activități și atunci impactul economic este unul mai mic”, a arătat șeful DSU.

El a explicat că o eventuală restricționare a accesului pentru nevaccinați s-ar face de la o anumită rată de incidență, care era luată în calcul și anterior pentru introducerea de restricții la nivel local – 3 la mie, 7 la mie: „Dacă ajungem la incidență de 3 la mie, vom ajunge să spunem: în interiorul restaurantelor scădem capacitatea, închidem, nu permitem să se deschidă sau o să spunem: îți permitem să ai capacitatea mai mare, dar cu condiția să ne asigurăm că cei care intră nu transmit, nu sunt bolnavi și așa mai departe”.

Măsuri restrictive în genul celor aplicate în Franța, Grecia și Italia – posibile și în România?

Pe de altă parte, Raed Arafat spune că în toate țările zona politică a luat măsurile și de aceea este normal ca ele să fie discutate mai întâi în coaliție. „Noi încă stăm bine, chiar dacă se observă o creștere, încă suntem cu 30 și ceva de pacienți în terapie intensivă, încă suntem cu 100 și ceva de cazuri pe zi, dar vom urmări ce se întâmplă în celelalte țări”, a spus Arafat.

El a arătat că deocamdată la noi nu este cazul să fie aplicate astfel de măsuri restrictive cum au început să fie aplicate în Franța, Grecia și Italia: „Dar dacă creștem peste anumite incidențe, este posibil să ajungem acolo. Fără îndoială, măsuri care să limiteze răspândirea, dar care să permită mai multe activități decât au fost în alte perioade de restricții, dar în condiții de siguranță, da, se pot propune. Discuții sunt, nu neapărat săptămâna viitoare, suntem încă într-o situație foarte bună, dar dacă sunt semne de creștere, poate o să trebuiască aplicate anumite reguli locale, zonale, cum am aplicat înainte, nu naționale neapărat, peste tot aceeași măsură, dar acolo unde vezi că lucrurile scapă de sub control, anumite măsuri suplimentare să fie aplicate, fără să ajungi la măsuri restrictive totale”.

Comments

comments

About the Author