Comparație între puterea militară a Rusiei și a Ucrainei

Posted on mai 8 2022 - 12:44pm by petre

Rusia și Ucraina dintr-o privire
Rusia și Ucraina sunt cele mai mari două țări din Europa. Vecinii făceau parte din cele 15 republici sovietice care formau URSS. După prăbușirea Uniunii Sovietice în 1991, Ucraina a devenit o țară independentă și s-a distanțat de Rusia.

În martie 2014, după luni de proteste antiguvernamentale din Ucraina, în care un lider prietenos cu Kremlinul a fost îndepărtat de la putere, Rusia a invadat și a anexat Peninsula Crimeea. O lună mai târziu, separatiștii pro-ruși au început să cucerească teritorii din regiunile Donețk și Lugansk din estul Ucrainei. Luptele care se desfășoară acolo au ucis peste 14.000 de oameni, potrivit Kievului, și au strămutat milioane.

Comparație între cele două armate

Rusia are una dintre cele mai puternice armate din lume. Se clasează în primele cinci națiuni care cheltuiesc cel mai mult pe armata lor.

În 2020, Rusia a cheltuit 61,7 miliarde de dolari pentru armata sa, ceea ce a reprezentat 11,4% din cheltuielile guvernamentale. În comparație, Ucraina a cheltuit 5,9 miliarde de dolari pentru armata sa sau 8,8% din cheltuielile guvernamentale, conform Institutului Internațional de Cercetare a Păcii din Stockholm ( SIPRI ).

Un număr de țări au trimis echipamente militare în Ucraina, inclusiv rachete antitanc Javelin din Estonia și rachete antiaeriene Stinger din Letonia și Lituania. Kievul folosește și drone Bayrakhtar fabricate în Turcia pentru recunoaștere

Ucraina a primit, de asemenea, transporturi de arme din SUA, ca parte a unui pachet defensiv de 200 de milioane de dolari (147,5 milioane de lire sterline), aprobat de președintele Joe Biden în decembrie.

 

 

Rusia are 900.000 de personal activ în forțele sale armate și 2 milioane în rezervă, Ucraina are 196.000 și 900.000 de rezerviști. Ucraina a început miercuri să înroleze rezerviști cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani, potrivit IISS.

Numai în forțele terestre, Rusia are un dublu avantaj, cu 280.000 de soldați față de 125.600 ai Ucrainei. Și forțele sale aeriene sunt de aproape cinci ori mai puternice, cu 165.000 față de 35.000 din Ucraina.

 

Armament și vehicule
Un vehicul de luptă al infanteriei ucrainene stă de pază marți la periferia Kievului.
Un vehicul de luptă al infanteriei ucrainene stă de pază marți la periferia Kievului.
Există multe de comparat aici — avioane de atac, vehicule blindate, rachete sol-aer — dar, în general, Rusia pur și simplu are mai mult din toate.

Rusia are peste 15.857 de vehicule blindate de luptă, de exemplu, față de cele 3.309 din Ucraina.

Are aeronave de peste 10 ori mai multe– 1.391 față de 128 din Ucraina și 821 de elicoptere până la 55 din Ucraina, dacă includeți aeronavele marinei.

Iar unde Rusia are 49 de submarine, Ucraina nu are niciunul, potrivit IISS.

„Există o diferență mare între cele două forțe – Rusia are un domeniu aerian mult mai capabil, apărările sale aeriene sunt mai puternice”.

„Există o diferență uriașă în ceea ce privește elicopterele și avioanele disponibile la fiecare nivel – de la avioane de transport la avioane de luptă până la elicoptere de atac.”

 

Comments

comments

About the Author