Chinezii nu mai vor lockdown!

Posted on nov. 27 2022 - 1:53pm by petre

Proteste împotriva carantinărilor au izbucnit, duminică, la Shanghai, în mai multe universităţi din Beijing şi în alte oraşe din China, unde se intensifică furia împotriva draconicei politici de „zero COVID”.

 

O înregistrare video difuzată intens pe internet şi pe care AFP a geolocalizat-o la Shanghai arată protestatari strigând „Xi Jinping, demisia!” şi criticând de asemenea Partidul Comunist chinez, într-o rară demonstraţie de ostilitate împotriva preşedintelui şi a regimului în capitala economică a ţării, care la începutul anului a trecut printr-un epuizant lockdown de două luni.

Proteste de stradă au avut loc în zori în oraşul Urumqi din regiunea Xinjiang (vest), unde zece persoane au murit joi într-un incendiu. Numeroase postări care circulă pe reţelele de socializare în China acuză măsurile anti-COVID că ar fi agravat această tragedie, încetinind sosirea echipelor de intervenţie.

O persoană care a participat la proteste în Shanghai a declarat pentru AFP, sub rezerva anonimatului, că a sosit în jurul 02:00 dimineaţă la manifestaţie. „Un grup de persoane îndoliate depunea flori pe trotuar, iar un alt grup scanda sloganuri”, a relatat aceasta.

„Au existat câteva ciocniri minore, dar în ansamblu menţinerea ordinii a fost civilizată”, a continuat martorul citat.

O înregistrare video făcută de alt martor arată o importantă mulţime, strigând şi agitând foi de hârtie albe – simbolizând cenzura – în faţa mai multor cordoane de poliţişti. Mai mulţi martori au relatat că cel puţin două persoane au fost reţinute de forţele de ordine.

În cursul zilei de duminică, cartierul din Shanghai redevenise liniştit, sub o puternică prezenţă poliţienească. Un jurnalist de la AFP a văzut oameni care purtau flori, plecând atunci când erau abordaţi de poliţişti.

 

 

Comments

comments

About the Author