Câteva sute de persoane s-au strâns în Piața Eroilor din Budapesta pentru a cere autonomia „ținului secuiesc„

Posted on mart. 11 2014 - 8:45am by petre

Mii de oameni au manifestat luni, în Piața Eroilor din Budapesta, pentru a cere autonomia Å¢inutului Secuiesc, organizatorii îndemnând Guvernul României săinițieze negocieri în acest sens, informeazăMTI.
1079222_767211876629863_985289251_n
Întimpul manifestației, Arpad Gyorgy-Mozes, liderul Societății pentru Å¢inutul Secuiesc, a cerut Guvernului de la București săînceapănegocierile cu organizațiile care militeazăpentru Å¢inutul Secuiesc și sărespecte drepturile omului.

Înparalel, aproximativ 4.000 de persoane au participat, luni după-amiază, la Târgu Mureș, la manifestări pentru comemorarea secuilor uciși în 1854, CNS cerând autonomia Å¢inutului Secuiesc și începerea unui dialog cu noul guvern privind statutul regiunii.

ÃŽntre participanți s-au numărat președintele partidului de extremădreapta din Ungaria, Jobbik, Vona Gabor, al PPMT, Toro Tibor, al Partidului Civic Maghiar, Biro Zsolt, precum și primarii din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, și din Miercurea Ciuc, Raduly Robert, dar și reprezentanți ai autorităților locale din județele Covasna, Mureș și Harghita.1598228_767211859963198_1798564212_n

De asemenea, la manifestație au mai participat reprezentanți ai organizațiilor „64 de Comitate” (HVIM), Garda Maghiară(o organizație interzisăîn Ungaria), dar și reprezentanți ai Cataluniei, Poloniei și Turciei.

Reprezentantul Cataluniei, Marc Gafarot, a fost invitat săținăun discurs pe care l-a început strigând: „Autonomia”.

La monument au fost arborate steagurile Uniunii Europene, României, Ungariei, cel secuiesc și cel al Cataluniei. De asemenea, la locul manifestării a fost adus un steag secuiesc lung de 250 de metri, cu care a fost înconjuratămulțimea.

Participanții au afișat mai multe pancarte, inscripționate în limba romînă, maghiarăsau englezăcu mesajele „Autonomia Å¢inutului Secuiesc, o promisiune nerespectatădin 1918”, „Vrei autostrăzi? Alege autonomia”, „Autonomia nu înseamnăindependență, înseamnăeficiență”, „Transilvanie liberă, ținut secuiesc autonom”, „I love Å¢inutul Secuiesc, I Love Romania”, „România e și țara noastră, a secuilor”.

Mulțimea a rămas adunatăîn fața monumentului trei ore și jumătate, timp în care au ținut discursuri președintele Consiliului Național Secuiesc (CNS), Izsak Balasz, președintele PPMT, Toro Tibor, dar și președintele PCM, Biro Zsolt, fiind apoi citităo scrisoare din partea europarlamentarului Tokes Laszlo. Au urmat un programul cultural și o predicăreligioasă.

La finalul manifestării, președintele CNS, Izsak Balasz, a citit o proclamație în care a arătat căobiectivul organizației este soluționarea situației juridice a Å¢inutului Secuiesc prin dialog și colaborare. El a precizat căsperăca noul guvern săarate mai multădeschidere, dar și căîn scurt timp va demara un dialog între Executiv și reprezentanții Å¢inutului Secuiesc despre viitorul regiunii.Secui

„Accentuăm din nou: autonomia teritorialăa Å¢intului Secuiesc nu lezeazăintegritatea teritorialăși suveranitatea Româniai, nici interesele locuitorilor români din regiune și nici Constituția României. Solicităm ca Å¢inutul Secuiesc sădevinăregiune de dezvoltare distinctă, solicităm garantarea prin lege a autonomiei teritoriale a Å¢inutului Secuiesc, solicităm ca autoritățile române săînceteze de îndatălupta împotriva simbolurilor secuiești, hărțuirea și amenințarea secuilor și maghiarilor, dar și ca guvernul săînceapădialogul referitor la statutul Å¢inutului Secuiesc”, a spus Balasz.

Dupăcitirea proclamației, președintele CNS a îndemnat manifestanții săse deplaseze pe trotuar spre centrul municipiului. Participanții au pornit în marș strigând „Hungaria”, „SăpiarăTrianonul” și „Autonomia”.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Jandarmeriei Mureș, Daniel Manea, manifestația, la care participăaproximativ 4.000 de persoane, este supravegheatăde 100 de jandarmi, cărora li se alăturăși reprezentanți ai Poliției, dar și ai organizatorilor.

La ora transmiterii acestei știri, participanții la manifestație se îndreaptăspre centrul orașului, cu lumînări aprinse în mâini, având de parcurs aproximativ doi kilometri.

Mitingul de la Târgu Mureș este organizat, pentru al doilea an consecutiv, de Consiliul Național Secuiesc (CNS), cu ocazia Zilei Libertății Secuiești – 10 martie, când sunt comemorați trei secui martiri executați în 1854.

CNS a cerut și aprobare pentru un marș de la monument și pânăla Prefectură, însăacesta nu a fost autorizat.

Comments

comments

About the Author