Caravana DocuArt cu filme documentare Made In RO ajunge la Timișoara în cadrul StudentFest

Posted on mai 11 2015 - 5:45pm by petre

Caravana Docuart ajunge vinerea asta la Timișoara, unde poposește 2 nopți, în cadrul StudentFest. Ne vedem în mansarda Facultății de Arte și Design, din strada Oituz nr 4, vineri de la ora 23 și sâmbătă(de Noaptea Muzeelor), de la aceeași oră.

INTRAREA E LIBERĂ, iar filmele 100% MADE IN RO, sunt de neratat.

PROGRAM PROIECÈšII

Vineri, 15 mai
23:00 „Iulian„, R: Alexandru Mironescu, 2014
Documentarul prezintăportretul unei existențe fărărădăcini. Iulian se hotărăște săfugă. Ajuns in București, consecințele deciziei luate nu intârzie săapară. Odatăcu ele apar noi prieteni, care nu ezita sa-și implice familiile în încercarea de a-l ajuta. Va reuși Iulian să-și atingăscopul?
docuart
23:15 „Vibrația„, R: Germain Kanda, 2013
“Ne înconjoarăși mai mult decât atât ea existăîn interiorul nostru.„ O expunere a fenomenului vibrației pornind de la teoria fizicăși descris prin variatele sale modalități de manifestare și percepție, prin instrumente muzicale, voce umană, dans, stări sau chiar materie. O trecere captivanta prin lumea noatra fizica si spirituala.

23:35 „Sorin Chifiriuc: compromis„, R: Alexandru Badea
Sorin Chifiriuc, una dintre cele mai reprezentative figuri ale muzicii underground românesti, vorbește, printre multe alte lucruri, despre viața lui personala și cariera muzicală. (2013)

Sâmbătă, 16 mai
23:00 „O altăzi a omenirii„, R: Alexandru Vlad, 2014
Filmul prezintăterifianta poveste trăităde Charles
Wratto, un fost copil soldat al Războiului Civil din Liberia, Africa. Acesta, printr-un colaj alcătuit din diferite memorii, construiește imaginea războiului ale cărui cicatrici se răgăsesc și astăzi în sufletele victimelor.

23:20 „George„, R: Alexandra Coca-Cozma, 2014
Prezintăpovestea unui copil de 12 ani, nevăzător, inteligent și pianist talentat. Iubește cu tot sufletul ceea ce face, iar filmul prezintăunul dintre cele mai importante momente din viața lui, respectiv participarea la un concert alături de o formația, Voltaj.

23:40 „Afacerea Tănase„, R: Ionuț Teianu, 2013
Filmul este reconstituirea celebrei afaceri de spionaj numităde presa franceză„Afacerea Tănase„ (Paris, 1982). Personajele principale – disidenții Virgil Tănase și Paul Goma, spionul Matei Haiducu – participăla reconstituire prin mărturii actuale sau din epocă, susținuți de relatările unui fost director adjunct al serviciului francez de contrainformații. Intriga politicădin fundalul afacerii este ilustratăde conflictul dintre președinții François Mitterrand și Nicolae Ceaușescu.

„Venim la Timișoara cu premiate la București Docuart Fest 2014, singurul festival dedicat exclusiv filmelor documentare românești”, spune Daniela Apostol, director Docuart Festival.

Docuart este singurul festival de film documentar exclusiv românesc și are loc la București în fiecare toamnă.

Caravana, o inițiativăDocuart, promoveazăfilmul documentar autohton și tinerii regizori. Evenimentul se desfășoarăcu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei (CNC), iar la nivel local cu sprijinul Osut Timisoara. (Organizatia Studentilor din Universitatea Timisoara) și al Turn Cultural Association, sub egida StudentFest.

***********************************************************
StudentFest (www.studentfest.ro/2015) a apărut ca un afront adus cenzurii și lipsei libertății de exprimare. ÃŽncăde la începuturile sale, festivalul a căutat săpromoveze nu doar tinerii artiști aflați în curs de afirmare, ci și principii fundamentale precum toleranța, deschiderea, și, desigur, dreptul la libera exprimare. Întimp, festivalul a luat amploare, ajungând cel mai mare festival de artăși culturăpentru studenți din România, fapt susținut și de distincțiile obținute de-a lungul timpului, premiile obținute în anul 2014 fiind: Cel mai bun proiect de tineret din județul Timiș în cadrul Galei Județene pentru Tineret Timiș și Proiectul de voluntariat al anului în domeniul artăși culturăîn cadrul Galei Naționale a Voluntarului.

Anul acesta tema festivalului este CONFLICT. ÃŽntr-o societate aflatăîn continuăschimbare în care globalizarea duce tot mai des la izbucnirea unor noi conflicte, unele dintre ele chiar foarte aproape de granițele noastre, considerăm căarta și cultura sunt ultimele arme care pot săuneascăoamenii și popoarele.

Comments

comments

About the Author