Avantajele și dezavantajele folosirii covoarelor într-o casă

Posted on mart. 26 2021 - 7:06pm by petre

Folosirea de covoare într-o casă, ca orice activitate decorativă, are un set de avantaje și dezavantaje, pe care e necesa să le analizăm pentru a decide în cunoștință de cauză folosirea acestora.

Avantajele covoarelor:

 

o Sunt plăcute la atingere și pășit pe ele

o Rol de izolare fonică: înăbușe sunetele

o Pot ascunde podeaua denivelată dedesubt, dacă e cazul

o Există o gamă largă de culori și modele între care să alegi

o De obicei, acestea sunt mai puțin costisitoare decât parchetul sau gresia

Dezavantaje ale covoarelor:

o Se decolorează în timp.

o Nu sunt ușor de reparat dacă se deteriorează

o Sunt greu de curățat

o O cheltuială în plus, față de nefolosirea niciunui tip de strat protector pentru gresie sau parchet

Tendințe actuale ale covoarelor

Mulți designeri și publicații comerciale spun despre covoare ca sunt cel mai tare lucru de pe piața decorațiunilor locuințelor din ziua de astăzi. Stațiunile, hotelurile și alte destinații elegante se alătură acestei tendințe interesante. Covoarele sunt considerate de mulți investiții prețioase, datorită valorii lor, iar acum se numără printre cele mai actuale modele de interior.

O scurtă istorie a covoarelor în Europa

În epoca maurilor, între secolele al VIII-lea și al XIII-lea, în Europa a fost introdusă arta țesutului de covoare, în primul rând prin Spania. Călătoriile lui Marco Polo și ambasadele Spaniei la Veneția au fost principalul responsabil. Cele două stiluri cele mai notabile care au apărut în Europa au fost Savonnerie și Aubusson din secolele XVII și XVIII.

Stilul Savonnerie, apărut la Paris (1628), a produs covoare ornamentate meticulos în primul rând pentru a fi utilizate în palate, comenzi speciale și cereri regale. Artiștii tradiționali au supravegheat producția comenzilor de covor, lăsându-și influența la vedere. Scenele antice ale covorului Savonnerie schițează gloriile epocii, ghirlande florale, flori naturale și motive ornamentale. Covoarele cu scene romantice medievale sunt, de asemenea, tipice pentru partea mai recentă a acestei ere.

Covoarele în stil Abusson ar fi început în secolul al VIII-lea, deși au fost înființate în mod formal în 1743, odată cu apariția unei fabrici de covoare regale. Producțiile inițiale ale acestei fabrici au fost reproduceri ale covoarelor turcești și Smyrna. De asemenea, desenele au fost mai puțin complicate și mai puțin scumpe decât cele produse la Savonnerie.

Beneficiile covoarelor

Deși am enumerat mai devreme câteva dintre avantajele folosirii covoarelor, pe scurt, acum vom privi puțin mai în amănunt aceste beneficii. Am identificat cinci avantaje mari:

1. Sănătate: un covor poate funcționa ca un filtru. Poate reține bacteriile, alergenii, praful, acarienii și alte elemente din aer, motiv pentru care este atât de important să îl mențineți curat în mod regulat.

2. Durabilitate: dacă vă asigurați că îl întrețineți corect, vă puteți asigura că covorul dvs. va rezista mult timp. Funcțional covorul poate dura între 10 și 15 ani, chiar și atunci când nu este curățat, cu toate acestea prețul va fi că în 5 ani veți vedea urmele folosirii, petele și semnele de utilizare în general.

3. Confort: covoarele oferă o senzație de confort la mers și dacă le cumpărați în culori neutre, fac spațiul confortabil.

4. Estetic: un alt avantaj al utilizării covoarelor într-o casă este aspectul estetic. Covorul nu are doar rol practic, ci și unul decorativ. Un covor mai poate fi folosit nu doar pentru înfrumusețare, ci și pentru delimitarea unor zone diferite din casă. De exmplu, între zona de luat masa și zona de odihnă dintr-un living.

5. Protector: o podea din lemn sau gresie poate fi alunecoasă și o persoană riscă să cadă și să se rănească. Folosind covoare facem suprafața rezistentă la alunecare, minimizând probabilitatea de cădere. Pe de altă parte, dacă am fi destul de ghinioniști pentru ca acest lucru să se întâmple, covorul în sine ar atenua căderea mai bine decât dacă am lovi direct podeaua. În plus, covorul protejează parchetul și gresia de accidente care le-ar putea deteriora.

Comments

comments

About the Author