Anunțul oficial despre un așa zis „nor radioactiv” peste România și Europa în urma accidentului rachetei rusești

Posted on aug. 20 2019 - 9:27am by petre

”Deasupra României nu există nori radioctivi!” Este anunţul oficial al autorităţilor, în condiţiile în care pe reţelele de socializare au apărut astfel de mesaje alarmiste.

Mesajele au fost postate la câteva zile după ce o rachetă cu propulsie nucleară a explodat în Rusia, în cadrul unor teste. Potrivit experţilor, în urma monitorizărilor, NU s-au înregistrat modificări ale nivelului de radiaţii la nivelul României.

”Norul radioactiv din nord-vestul Rusiei mătură mâine tot teritoriul Romaniei” – aşa sună, alarmist, unul dintre mesajele lansate pe reţelele sociale. Într-un alt mesaj oamenii erau sfătuiţi să stea în interior, cu geamurile închise, pe toată perioada zilei, pentru a se proteja de radiaţii.

Cum astfel de texte au fost distribuite masiv, autorităţile au reacţionat şi ne liniştesc: toate informaţiile sunt false, nu există niciun nor radioactiv deasupra României. Culmea, unul dintre mesajele false propagate în mediul online trimitea şi către site-ul unei platforme europene de monitorizare care confirmă spusele autorităţilor.

RODIN TRAICU, PREŞEDINTELE CNCAN: “Nu este vorba despre absolut niciun pericol, nu e niciun nor radioactiv, măsurile făcute confirmă permanent că nu există nicio creştere de radioactivitate atât în aer, sol, precum şi radiaţii gamma”

Specialistii români de la Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare, sunt în permanentă legătură cu experţi din toată lumea şi spun că, la nivel internaţional, nu a fost raportată nicio modificare a nivelului de radiaţii peste fondul natural, ceea ce se poate vedea şi pe această hartă a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică de la Viena.

De la ce ar fi pornit mesajul privind „norul radioactiv”

Mesajele false de pe reţelele sociale au pornit după ce, în 8 august, la o bază militară din nord-estul Rusiei, a avut loc explozia unei rachete cu încărcătură nucleară, în urma căreia şi-au pierdut viaţa cinci oameni.

Nivelul radiaţiilor a crescut brusc în zona respectivă, dar autorităţile norvegiene de securitate au anunţat că au detectat „cantităţi infime de iod radioactiv” în regiunea de la frontiera cu Rusia .

IONUŢ PURICA, SPECIALIST ÎN ENERGIE: „Nu a fost o explozie nucleară efectivă, nu a fost comparabilă cu Cernobâl, de exemplu, care a fost echivalent în eliberare de substanţă radioactive cu o bombă de 1000 de mega tone, ci a fost o deflagraţie la un motor bazat pe un reactor nuclear.”

sursa: ProTv

Comments

comments

About the Author