Ambrozia atacădin nou la Timișoara

Posted on iul. 27 2014 - 1:28pm by petre

Precipitațiile abundente din ultima perioadă, precum și temperaturile ridicate din timpul zilei au favorizat creșterea excesivăa buruienilor.
Pe lângăpoluanții atmosferici ( fumul, pesticidele, praful, gazele de eșapament)  care afecteazăsănătatea oamenilor cele mai alergene sunt grăuncioarele de polen.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Înliteratura de specialitate sunt descrise specii producătoare de polen alergen des întâlnite în municipiul Timișoara cum ar fi: Ambrosia artemisiifolia (iarba pârloagelor), Artemisia vulgaris (pelin), Amaranthus retroflexus (știr). Spre exemplu, grăunciorii de polen ai plantei Ambrosia artemisiifolia determinăapariția alergiilor respiratorii dar și a dermatozele de contact.

Pe raza municipiului Timișoara aceste specii dăunătoare, cel mai frecvent, au fost întâlnite pe arterele de intrare în oraș (Calea Buziașului, Calea Aradului, Calea Bogdăneștilor) și, în special, pe terenurile virane din cartierele Plopi, Mehala, Ronaț, de-a lungul liniilor de tramvai și cale ferată, între blocurile de locuințe din diferite zone ale orașului.

Primăria Municipiului Timișoara executălucrări de combatere a acestei plante alergogene.

Date fiind condițiile climatice din acest an, municipalitatea face un anunț către toți timișorenii, atât persoane fizice cât și reprezentanții legali ai instituțiilor, diferitelor întreprinderi sau societăți private săia măsuri de combatere a buruienilor pentru a da un aspect plăcut și european acestui oraș, dar și pentru a elimina pe cât posibil punerea în pericol a sănătății oamenilor.

Primăria Municipiului Timișoara a reglementat prin Hotărârea de Consiliu Local nr.206/2009, care modificăși completeazăH.C.L. 371/2007 următoarele: Art.25, alin. x) constituie contravenție și se sancționeazăcu amendăcontravenționalăcuprinsăîntre 500 lei la 1.000 lei pentru persoanele fizice și de la 1.000 lei la 2.500 „nedistrugerea buruienilor și în mod special a celor cu potențial alergen (iarba pârloagelor-Ambrosia artemisiifolia, pelinul – Artemisia sp.) de pe spațiile verzi, prin scoaterea rădăcinilor, smulgere, cosire.„

De asemenea, Regulamentul privind factorii de mediu din zona metropolitanăTimișoara, la Cap.I, Art. A, alin. i) prevede că: persoanele fizice și juridice au obligația de „distrugere a buruienilor și în mod special a celor cu potențial alergen (iarba pârloagelor – Ambrosia artemisiifolia, pelinul – Artemisia sp.) de pe spațiile verzi, prin scoaterea rădăcinilor, smulgere, cosire„.

Comments

comments

About the Author