Incredibil ce salariu primesc româncele care îngrijesc bătrâni în Italia

Posted on sept. 2 2023 - 3:24pm by petre

De la începutul acestui an, retribuțiile minime pentru lucrătorii casnici, inclusiv îngrijitoare, badante, menajere și bone, au crescut în funcție de categoria de încadrare.

Rămâne la latitudinea angajatorului să ofere un salariu mai mare, dar minimele sunt cele din tabelele de mai jos, actualizate și publicate de Ministerul Muncii din Italia. Sumele de mai jos se referă la lucrătoarele care lucrează „la fix”, adică locuiesc la domiciliul persoanei asistate. Pentru acestea, salariile minime în 2023 sunt cuprinse între 725 și 1384 euro (plus indemnizație de 194,98 euro), în funcție de nivelul de calificare și de nivelul de dificultate pe care îl presupune îngrijirea persoanei respective.

EUR/pe lună net.
Ce prevede legislația italiană
În cazul personalului casnic care este angajat pentru servicii de îngrijire pe timp de noapte, legislația italiană prevede două niveluri de clasificare diferită, precum:

– pentru persoanele asistate care se pot deplasa singure – îngrijitoarele fără o calificare în domeniu vor fi încadrate la categoria B Super, cu o retribuție lunară de 1.137,23 euro;

– pentru persoanele asistate imobilizate la pat, care nu se pot deplasa singure – îngrijitoarele fără o calificare în domeniu vor fi încadrate la categoria C Super, cu o retribuție lunară de 1.288,87 euro. Pentru îngrijitoarele calificate, cu pregătire în domeniu, nivelul de încadrare este D Super, cu un salariu minim de 1.592,17 euro pe lună.

Valoarea indemnizației de masă și cazare pe care o primește personalul casnic care locuiește la domiciliul angajatorului va fi de:

Prânz și/sau mic dejun – 2,26 euro/zi;

Cina – 2,26 euro/zi;

Cazare – 1,95 euro/zi;

În Italia, salariul îngrijitoarelor, menajerelor și bonelor poate fi plătit și în numerar, cu respectarea limitelor stabilite de lege. De exemplu, începând din acest an limita care nu trebuie depășită este de 5.000 de euro, potrivit adevarul.ro, citat de Gândul.ro.

Comments

comments

About the Author