Haos în Franța

Posted on iul. 4 2023 - 2:59am by petre

Peste 2.000 de persoane au fost arestate până acum în Franța, pe parcursul a cinci nopți de haos și proteste violente în care răsculații au incendiat mașini, au distrus clădiri și s-au confruntat cu forțele de ordine. Nahel, tânărul ucis de polițiști la începutul săptămânii, a fost înmormântat discret, sâmbătă, la Nanterre, într-o ceremonie la care au participat doar familia și prietenii. Autoritățile franceze spun că violențele s-au mai „domolit” față de zilele anterioare, însă imaginile arată un haos generalizat în toată țara – în orașe precum Marsilia au fost confruntări dure între polițiști și răsculați, iar jafurile au continuat. Între timp, autoritățile franceze au anunțat că numărul protestatarilor arestați peste noapte a crescut la 719.

Pe de altă parte, după cinci nopţi de revolte, duminică au venit primele condamnări legate de violenţe. Doi tineri care au fost arestaţi în noaptea de 29 spre 30 iunie la Saint-Germain-lès-Corbeil (Essonne) pentru că au incendiat baricade şi au spart sticle pe şosea pentru a încetini înaintarea forţelor de ordine au fost condamnaţi de tribunalul din Evry (Essonne) la 4 luni de închisoare cu suspendare, la 140 de ore de muncă în folosul comunităţii şi la obligaţia de a urma un program de educaţie civică.

Campanie de strângere de fonduri pentru polițistul care l-a împușcat pe Nahel
ACTUALIZARE 22:25 O campanie de strângere de fonduri pentru polițistul care l-a împușcat pe Nahel a adunat până acum peste 700.000 de euro, potrivit BBC.

Pagina a fost creată de Jean Messiha, un fost politician care l-a susținut pe Eric Zemmour, un candidat de extremă dreapta la alegerile prezidențiale din Franța.

Mesajul postat pe pagina destinată strângerii de fonduri arată că ofițerul „și-a făcut treaba și acum plătește un preț mare”.

Bunica lui Nahel, Nadia, a declarat pentru BFM TV că „oă o doare inima”, referindu-se la banii donați pentru ofițer.

Turiștii, despre violențele din Franța: „Am mai avut parte de așa ceva în SUA, cu George Floyd. Acum, să vezi cum Franța trece prin propria versiune a acesteia este interesant”

 

Comments

comments

About the Author