Ziua Națională a României sărbătorită la Belgrad în Palatul Alb al Casei Regale a Iugoslaviei – Prințul Alexandru II Karađorđević, ambasadorul SUA și înalți demnitari, invitații ambasadei României

Posted on nov. 30 2022 - 1:50am by petre

 

Este o cutumă în lumea diplomației ca reprezentanțele consulare și ambasadele să ofere o recepție pentru colegii din corpul diplomatic al celorlalte state și pentru demnitarii statului gazdă cu prilejul celei mai importante sărbători naționale.

În cazul României, în preajma zilei de 1 Decembrie, ambasadele și consulatele noastre organizează recepții cu programe culturale și, firește, specialități culinare tradiționale. Este de notorietate recepția de la Londra unde Mircea Dinescu a gătit bucate românești cu materie primă adusă, de la putinile de brânză la varza murată, șuncă și miei, de acasă.

Anul acesta, recepția oferită de ambasada României la Belgrad a ieșit din tipare, mai ales datorită locației speciale alese de amasadoarea Silvia Davidoiu și anume splendidul Beli Dvor din Belgrad, Palatul Alb al Casei Regale Karađorđević.

Printre invitații României la recepția de la Belgrad s-au numărat miniștri ai cabinetului Brnabić – ministrul construcțiilor, transportului și infrastructurii Tomislav Momirovic, prieten al viceprim-ministruui Sorin Grindeanu, Rade Basta, ministrul economiei și alți înalți demnitari ai Republicii Serbia.

Prezența Prințul Alexander II Karađorđević, șeful Casei Regale, fiul ultimului Rege al Iugoslaviei Petar II Karađorđević și nepot al Prințesei Maria a României, Regina Sârbilor, Croaților și Slovenilior și apoi Regină a Iugoslaviei, fiica legendarei Regine Maria a României Mari, alături de soția sa Katherine Karađorđević, prințesă a Iugoslaviei, a reamintit, în mod simbolic, legătura de sânge dintre Casele Regale ale celor două țări.

Alături de reprezentanții ambasadelor străine la Belgrad, dintre care nu a lipsit ambsadorul SUA, Christopher R. Hill, s-au aflat înalte fețe bisericești, vicarul Patriarhului Porfirie episcopul Ștefan de Remezija, episcopul Timocului Ilarion Golubovic și Ieronim Sinaitul, Episcop al Daciei Felix.

Comunitatea sărbă din Banat a fost reprezentată la recepția de la Palatul Alb de omul de afaceri Iavor Radovancovici, promotor activ al relațiilor de colaborare și prietenie dintre cele două țări.

De remarcat că luxosul interior al Palatului Alb din Belgrad a fost realizat de faimoasa firmă pariziană Maison Jansen, cei care au redecorat interiorul Casei Albe din Washington în mandatul lui JF Kennedy.

Dintre produsele tradiționale cu care Ambasada României și-a delectat oaspeții, cele mai apreciate au fost, firește, sărmăluțele tradiționale și țuica de prună produsă chiar sub brandul Prună.

 

 

Comments

comments

About the Author