Zilele Naționale ale Austriei și Cehiei sărbătorite împreunăla Timișoara

Posted on oct. 31 2014 - 10:11am by petre

Ambasada Republicii Cehe împreunăcu Ambasada Austriei și Consulatele Onorifice ale Austriei și Cehiei la Timișoara sărbătoresc împreunăîn data de 31 octombrie 2014 Zilele Naționale ale celor douățări în Bastionul Timișoara, str. Martin Luther nr.4, începând cu ora 18.30.

Cu aceastăocazie vor evolua ansambluri folclorice ale minorităților ceha și germanofona, care au venit în Banatul românesc încădin perioada monarhiei habsburgice. Totodată, vor fi prezentate doua expoziții pentru a marca 100 de ani de la începerea Primului Război Mondial. Evenimentul se va desfășura în prezența Ambasadorului Republicii Cehe, Jiří Å itler, a Ambasadorului Austriei, Gerhard Reiweger și a Consulilor Onorifici ale celor douățări la Timișoara, respectiv Ștefan Motec și Vasile Onofrei. Mulțumiri deosebite revin BCR pentru sprijinul financiar acordat.

Expoziția „Arta în tranșeele Primului Război Mondial„, pregătităde Institutul de Istorie Militarădin Praga, formatădin 24 de panouri, ilustreazăreacția artiștilor plasticieni cehi în legăturăcu izbucnirea Primului Război Mondial, cu veștile sosite de pe câmpurile de luptăsau propriile zile petrecute pe front. Expoziția cuprinde operele artistului plastic de renume internațional Frantisek Kupka și ale altor pictori cehi faimoși. De menționat este, de pildă, ciclul de grafica al artistului Josef Vachal format din șapte xilografii în culori care evoca într-un mod singular momentele înspăimântătoare ale războiului, pe care autorul le-a văzut căpe o creație a diavolului. O parte independentăa expoziției o formeazăcaricaturile și desenele de amator, dar cu atât mai impresionante, provenite din jurnalele de însemnări ale soldaților. Expoziția va fi accesibilăpublicului în perioada 1-15 Noiembrie în incinta Bibliotecii Centrale Universitare „Eugen Todoran“ Timișoara, Bd. V. Pârvan, nr. 4A.

Expoziția itineranta, „Anul 1914 – (Ne)liniștea dinaintea furtunii” – 100 de ani de la izbucnirea Primului Război Mondial, ilustreazăcontextul socio-cultural al Austriei de acum un secol.  Anii dinaintea Primului Război Mondial sunt adesea reprezentați ca „liniștea dinaintea furtunii„. Contrar acestui clișeu însă, Austria trecea printr-o perioadăefervescentă, în care viața sub toate aspectele ei se îndrepta spre modernism: feminismul modern lua amploare, Sigmund Freud cerceta subconștientul, muzica părăsea fundamentele armoniei iar pictura se eliberătot mai mult de concret. Pentru texte și selecția imaginilor semneazăistoricul de artăȘtefan Kutzenberger de la Muzeul Leopold din Viena. Expoziția organizatăîn România cu sprijinul Ministerului Federal pentru Europa, Integrare și Afaceri Externe al Austriei a poposit la Arad și Timișoara, urmând ca finisajul ei săaibăloc în cadrul evenimentului dedicat Zilelor Naționale ale Austriei și Cehiei la Timișoara.

Jiří Å itler, ambasadorul Republicii Cehe la București declara cu prilejul acestor festivități: „ÎnBanat, romanii, cehii și austriecii sunt puternic legați de o istorie comună. Celebrarea împreună, în spirit european, constituie pentru noi o formăfoarte naturală. Cu aceastăexpoziție vrem săreamintim toate victimele Primului Război Mondial, indiferent de ce parte au luptat. Soldații cehi, austriaci și romani, ale căror suferințe  sunt ilustrate, au luptat atât în rândurile Antantei, cât și ale armatei austro-ungare.„

Ambasadorul Austriei Gerhard Reiweger arata că: ” Realizările culturale majore din perioada 1900, considerate a fi «începutul epocii moderne» în Austria, au fost o urmare a diversității culturale din perioada Dublei Monarhii, ce a cuprins tari și regiuni din Europa Centrală, de Est și de Sud-Est. Dupădezastrele a douăRăzboaie Mondiale, reuniți astăzi într-o Europănouă, dorim, prin celebrarea comunăa Zilei Naționale cu prietenii noștri cehi,  săașezăm ceea ce ne unește mai presus de ceea ce ne separăși săreliefăm valoarea rădăcinilor noastre culturale comune.„

Comments

comments

About the Author