VIDEO! Se scoate iar pavajul din Piața Libertății și s-a terminat restaurarea monumentului Sfântei Maria și a Sfântului Ioan Nepomuk

Posted on sept. 30 2015 - 8:08pm by petre

Încadrul demersului de reabilitare a zonei istorice Cetate, a fost realizatăși restaurarea statuii din Piața Libertății.

Actuala compoziție statuarăa fost comandatăîn anul 1753 la Viena de către Congregația Sfântului Nepomuk și a Sfintei Fecioare Maria.

Statuia Sfintei Maria si a Sfantului Nepomuk restaurata

Posted by Timisoara Capitala Culturala Europeana on Wednesday, September 30, 2015

 

Monumentul a fost executat la Viena de către sculptorii F. Blimm și E. Wasserburger și este una dintre compozițiile sculpturale remarcabile, realizate în manierăbarocăși păstrate peste timp în orașul nostru. Compoziția structuralăeste executatădin calcar de Leitha, provenit din zona Vienei, iar în alcătuirea nucleului central s-a folosit și gresie. Înperioada  1852-1853, statuia a fost mutatăpe amplasamentul din fața Porții Transilvaniei, pe latura de vest a fortificației bastionare, și a revenit în Piața Libertății în 1969, când monumentul a fost desfăcut și refăcut.

Ultima acțiune de restaurare a fost în 1999-2000 și a fost realizatăde Ion Oprescu, restaurator în piatră, cel care a realizat și acum lucrările de refacere.

Acțiunea de restaurare a început în 25 mai 2015, iar în zilele următoare va avea loc recepția lucrării.  Costul total al documentațiilor și execuției este de 105.575 lei, sursa finanțării fiind bugetul local.

Comments

comments

About the Author