Ungaria investește masiv în Ardeal

Posted on mai 20 2022 - 7:50pm by petre

Ungaria investeşte masiv în Ardeal. Budapesta trimite în România sute de milioane de euro, construieşte grădiniţe, şcoli şi baze sportive moderne, renovează castele şi promovează turismul în zone uitate de statul român. Investiţiile maghiare împart societatea în două: sunt voci care susţin că Ungaria are interese ascunse, dar şi români din Ardeal pentru care banii sunt bineveniţi.

 

În Dej, un oraş cu puţin peste 33 de mii de locuitori, doar 11% sunt etnici maghiari. Pentru copiii lor, Ungaria a construit de la zero o grădiniţă modernă.

 

 

Până în urmă cu doi ani, exista un teren pe care se afla o clădire veche, fără nicio utilitate şi care oricum nu ar mai fi rămas foarte mult în picioare. După o investiţie de 172 de milioane de forinţi sau aproximativ 500 de mii de euro, totul s-a transformat într-o grădiniţă pe două niveluri, cu săli de activităţi, locuri de luat masa, dormitoare, cabinet medical, dar şi un loc de joacă pentru copii. 40 de copii învaţă aici în limba maghiară. Sunt două grupe de grădiniţă şi o grupă de creşă.

Grădiniţe construite cu bani din Ungaria.

 

O investiţie importantă, într-o ţară cu un deficit mare de locuri în sistemul de educaţie timpurie. Numai în oraşul Cluj Napoca, de exemplu, 400 de copii nu au prins loc la creşă anul acesta. În Dej, orice părinte îşi poate înscrie copilul la grădiniţa construită cu bani din Ungaria.

Facultatea de Ştiinţe şi Arte din Cluj, construită după model vestic
În studioul celei mai mari universităţi cu predare în limba maghiară, studenţii fac practică în cinematografie şi media. Întreaga clădire a Facultăţii de Ştiinţe şi Arte a fost construită după model vestic, la standarde performante.

 

300 de studenţi învaţă la Cluj. În total, 2.500 în toată ţara – pentru că Universitatea şi-a construit facultăţi şi în Târgu Mureş şi Miercurea Ciuc, plus un centru de studiu în Sfântul Gheorghe.

Pentru cei 30 de studenţi de la Ştiinţe Juridice a fost amenajat un spaţiu care imită perfect o sală de judecată reală. Pe lângă cursuri, au loc şi simulări ale unor procese, pentru ca studenţii să se familiarizeze cu atmosfera dintr-o judecătorie.

 

surse: Observator News

 

Comments

comments

About the Author