Unde e, de fapt, centrul României?

Posted on mart. 8 2015 - 1:08pm by petre

Românii au învățat la școalăcăcentrul țării este în satul Dealu Frumos, din județul Sibiu. ÃŽnsăultimele măsurători, extrem de precise, au arătat căcentrul țării se află, de fapt, în municipiul Făgăraș din județul vecin, Brașov, potrivit Digi24.ro.

Întrecut, în urma unor măsurători s-a stabilit căla Dealu Frumos este centrul României, iar punctul este marcat în prezent de un monument. Înzonăau apărut și afaceri care au încearcat săprofite de faima locului.Fagaras

„Am făcut aceastăpensiune tocmai din acest motiv, având acest teren și știind căeste centrul țării„, a povestit Elena Curcean, managerul pensiunii din Dealu Frumos.

Dar tehnologia ultramodernăde cartografiere folosităde specialiștii de la Universitatea Babeș Bolyai din Cluj-Napoca a demonstrat căcentrul țării este, de fapt, la 30 de kilometri distanțăde Dealu Frumos, în sud-estul satului, în municipiul Făgăraș.

„La vremea respectivă, când probabil s-a calculat centrul s-a folosit probabil un alt aparat matematic, alte date, alte input-uri și s-a ajuns la rezultatul respectiv„, a explicat Ioan Rus, conferențiar la Facultatea de Geografie a UBB Cluj-Napoca.

Centrul României, lângăun câmp părăsit

Conform noilor date, centrul țării este la ieșirea din Făgăraș, spre Brașov. Înstânga e un câmp părăsit, iar în dreapta o stație de gaz. Coordonatele geografice exacte sunt 45 de grade și 50 de minute latitudine nordicăși 24 de grade și 59 de minute longitudine estică.

Dar autoritățile din județul Sibiu nu doresc sărenunțe la promovarea satului Dealu Frumos drept centrul țării.

„Nu se pot schimba obiceiurile peste noapte. Probabil o sărămânăîn continuare ca centrul turistic și de atracție pentru trecători. Este un peisaj frumos„, a declarat Marius Bârsan, viceprimarul comunei Merghindeal, din care face parte satul Dealu Frumos.

Acum, și locuitorii din Făgăraș doresc săîși promoveze localitatea drept centrul României. „Ar veni mai mulți turiști, am prezenta o curiozitate mai mare pentru alții„, a declarat un localnic.

„Cred căorice investitor s-ar plasa în centrul unei țări„, a precizat și George Cîrje, viceprimarul municipiului Făgăraș.

Modificarea le ridicăprobleme și editorilor manualelor de geografie, în care Dealu Frumos este trecut drept centrul georgrafic al României.

sursa: greatnews.ro

Comments

comments

About the Author