Timișoara, lăudată în prestigioasa publicație New York Times

Posted on oct. 28 2023 - 9:23pm by petre

„Mica Vienă” ar putea fi o exagerare, dar orașul românesc este un loc autentic, locuibil și multicultural, care oferă vizitatorilor suficient pentru a umple două sau trei zile, scrie New York Times, într-un amplu reportaj despre Timișoara, care este în acest an capitală a Culturii.

„Familiile se plimbă și savurează conuri de înghețată în timp ce curierii cu biciclete trec pe lângă ele. Pensionarii se relaxează pe bănci lângă straturile de flori îngrijite, în timp ce hipsterii cu căști la urechi plimbă câinii și copiii fugăresc porumbei lângă o fântână încărcată cu pești de bronz. Scena din Piața Victoriei din Timișoara, România, este chintesențial europeană – modernul întâlnește lumea veche”, așa își începe New York Times reportajul.

Timișoara este în mare parte necunoscută turiștilor – și relativ nedescoperită – în ciuda faptului că se află la doar câteva ore de Budapesta. La fel de aproape de Viena ca și de capitala României, București, și chiar mai aproape de alte cinci capitale europene, Timișoara este, de asemenea, accesibilă printr-un aeroport mic, dar în expansiune, care o conectează cu orașe din întreaga Europă.

„Nici eu nu auzisem niciodată de Timișoara când am sosit în 2002, ca voluntar în Corpul Păcii. Am rămas doi ani, m-am îndrăgostit, m-am întors pentru a mă căsători și am făcut călătorii anuale din America, când Timișoara m-a tras de mână ca un vechi prieten. Soția mea și cu mine ne-am mutat înapoi acum șase ani. Am asistat la o evoluție de la anii sumbri de după revoluție la vibrația cosmopolită de astăzi, datorită unui sector tehnologic în plină expansiune, investițiilor străine semnificative și energiei tinerești a 40.000 de studenți universitari.

Pentru mine, atracția Timișoarei este dublă: arhitectura sa, care sare imediat în evidență, și autenticitatea sa, care se pătrunde treptat. Orașul nu este o capcană pentru turiști cu magazine de bibelouri din belșug, ci un oraș autentic, locuibil și multicultural, care se mișcă într-un ritm cumpătat și oferă vizitatorilor doar atât cât să umple două sau trei zile – poate surprinzându-i cu un gust al României, o țară care încă suportă o problemă de imagine nejustificată, fie inexistentă, fie înclinată spre negativ”, arată jurnalistul.

Nucleul istoric al Timișoarei, care are cele mai populare obiective turistice, este compact, circulabil pe jos și centrat pe trei piețe fără mașini – Victoriei, Libertății și Unirii. De-a lungul drumului, abundă un melanj de arhitectură îndrăzneață.

În Piața Victoriei, catedrala ortodoxă înaltă de 300 de metri domină cu stilul său neomoldav, cu tentă bizantină, mai frecvent întâlnit în cealaltă parte a țării. Catedrala, construită în anii 1930 și una dintre cele mai înalte biserici ortodoxe din lume, are mai multe turnulețe, un altar masiv aurit, fresce impunătoare și porticuri cavernoase. Un muzeu gratuit, adesea trecut cu vederea la subsol, curatoriat de o călugăriță gregară, găzduiește icoane vechi, manuscrise și artefacte religioase.

 

Comments

comments

About the Author