Timişoara are un nou City Manager

Posted on feb. 1 2021 - 12:28pm by petre

Primarul Dominic Fritz l-a prezentat luni într-o conferință de presă online de la sediul Primăriei Timișoara pe noul City Manager al orașului.

Acesta este Matei Creiveanu iar competențele și activitatea sa profesională de până acum se regăsesc în CV-ul pe care l-a atașat dosarului prin care a aplicat la acest post.

Profil profesional

Palmares în finanțarea dezvoltării economice și a proiectelor de infrastructură.

Deschizător de drumuri și inovator în situații limită.

Experimentat și creativ.

Experiență vastă în centrul și estul Europei.

Pasiune pentru proiecte greenfield și regiuni în curs de dezvoltare.

De încredere și hotărât în activitatea profesională, capacitate de a uni și mobiliza echipe.

Istoric carieră

2014 — prezent Directorul reprezentanței (România) HYPO NOE Landesbank flir Niederôsterreich und Wien AG (banca de dezvoltare a Landului Niederoesterreich din Austria) o Inițiat și structurat finanțări municipale de peste 200 mil. EUR pentru municipii din România precum Craiova, Oradea, Brașov, lași etc.

Asistat municipalități în utilizarea finanțărilor nerambursabile din partea UE împreuna cu instrumente de datorie publică, pentru finanțarea investițiilor locale:

Parcul Industrial Oradea— investiție în infrastructură de EUR 30 mil. EUR, Termoficare Oradea — investiție brownfield de 80 mil. EUR, Craiova Water Park, Craiova Business Centre etc.

Structurat și implementat finanțare pe termen lung pentru companii din sectorul energetic și cel de infrastructură: OMV Petrom — împrumut pentru măsuri de mediu de 300 mil. EUR, Grup Feroviar Roman etc.

Finanțat și restructurat cu succes proiecte imobiliare de mari dimensiuni, atât în faza de construcție cât și în faza de operare: ParkLake Shopping Center Bucharest; Oasis Group etc.

Înființat reprezentanța în România a HYPO NOE și obținut avizul Băncii Naționale a României pentru funcția de director al reprezentanței.

Formulat împreună cu bănci din România demersuri coordonate pe lângă Ministerul Finanțelor Publice din România, pentru a promova îmbunătățiri ale Legii Finanțelor Publice și ale Legii Achizițiilor Publice.

2016 — prezent Director General (Romania) First Facility Imobile (property & facility management/ subsidiară a HYPO NOE)

Restructurat operațiunile din România ale HYPO NOE First Facility GmbH, recrutat și coordonat o echipa multidisciplinară de profesioniști, coordonat relația cu clienții și furnizorii.

Administrat întregul portofoliu imobiliar din România al Raiffeisen Property Holding International, partenerul regional al HYPO NOE First Facility GmbH.

2008 — 2014 Șef serviciu — Finanțare sector public (Austria) HYPO NOE Landesbank flir Niederôsterreich und Wien AG (banca de dezvoltare a Landului Niederoesterreich din Austria)

Integrat și coordonat cu succes o echipă internațională de profesioniști în domeniul finanțării sectorului public.

Construit strategia băncii în centrul și estul Europei în concordanță cu directivele Strategiei UE pentru Regiunea Dunării (EUSDR)
o Structurat și implementat finanțări municipale de peste 300 mil. EUR pentru mari orașe din regiunea CEE, precum Ostrava (CZ), Varna (BG), Belgrad (SRB), Brașov (RO), Fund for Local Authorities
and Governments (BG) etc.

Structurat și implementat finanțări pe bază de proiect ale autorităților publice: Arena Ruse (BG) —10 mil. EUR, Sava River Bridge Belgrade (SRB) —10 mil. EUR, Cyprus Sports Organisation (CY).

Finanțat și restructurat proiecte în domeniul energiilor regenerabile în regiunea CEE: AES Wind Farm Kavarna (BG) – EUR 20 mil., MHC Budac (RO) etc.
2005 — 2008 Senior Relationship Manager (Romania) Dexia Kommunalkredit Bank AG (bancă specializată în finanțarea sectorului public/joint venture al Kommunalkredit Austria și Dexia Belgia)

Structurat și implementat finanțări la nivel suveran ale Statului Român prin Ministerul Fianțelor Publice: achiziție aeronave Airbus A318 pentru Tarom — 80 mil. USD, construcție cale ferată București-Constanța — 100 mil. EUR, achiziție trenuri Siemens Desiro (”Săgeata Albastră”) pentru CFR — 144 mil. EUR, sisteme de semnalizare pentru rețeaua de metrou din București (Metrorex), echipamente de telecomunicație și amprentare pentru Ministerul Afacerilor Interne.

Contribuit la apariția și dezvoltarea pieței de credite municipale în România cu primele credite și emisiuni de obligațiuni municipale de mari dimensiuni: împrumut de 180 mil. RON către Municipiul Sibiu și Județul Sibiu pentru reconstrucția Aeroportului Sibiu, emisiune de obligațiuni în valoare de 200 mil. RON a Municipiului lași, Alba Iulia, Constanța, Târgu Mureș, Suceava etc.

Împrumuturi către mari companii din sectorul energetic: Hidroelectrica, Termoelectrica etc.
2003 — 2005 Senior Banker — Piețe de capital (Romania) Banca Comerciala Romana SA
Participat activ la inițierea și implementarea primei tranzacții de refinanțare a unei bănci din Romania pe piața internațională de capital, fără garanție de stat: împrumut sindicalizat în valoare de 400 mil. EUR având ca aranjor Raiffeisen Zentralbank.

Participat la prima emisiune de eurobonduri a unei bănci din Romania: emisiune de 500 mil. EUR intermediată de către Raiffeisen Zentralbank

Finalizat cu succes fuziunea dintre Anglo-Romanian Bank, Banque Franco-Roumaine și Frankfurt Bukarest Bank.
2002-2003 Ofițer de credit (Romania) Banca Transilvania SA
Contribuit activ la restructurarea conceptului de sucursală al BT, prin proiectul pilot al Sucursalei București Victoria, inițiat după intrarea în acționariatul băncii a Băncii Europene pentru Reconstrucție si Dezvoltare.

2001-2002 Colaborator/Analist (Romania) Pioneer News/The Times (media)
Educație

2001 Academia de Studii Economice București, Diplomă în Relații Economice Internaționale

1997 Liceul German București, diploma bacalaureat / Deutsche Allgemeine Hochschulreife
Limbi: română (maternă), germană (fluent), engleză (fluent), franceză (fluent)
Experiență internațională
Austria, Bulgaria, Cehia, România, Serbia, Slovacia

Date personale: data nașterii: 25.12.1978, cetățenie: română, necăsătorit
Pasiuni: drumeții, alergat, dezvoltarea urbană

Comments

comments

About the Author