Televiziunea Română acuză organizatorul competiției Eurovision că a schimbat rezultatul jurizării noastre, fără un motiv convingător – voturile pentru Moldova au fost date Ucrainei

Posted on mai 16 2022 - 7:40pm by petre

 

Televiziunea Română acuză organizatorul competiției Eurovision că a schimbat rezultatul jurizării noastre, fără un motiv convingător. Asta, după ce Uniunea de Radiodifuziune Europeană a anunțat că a eliminat punctajul juriilor din 6 ţări și l-a înlocuit cu rezultate calculate printr-un algoritm, după ce ar fi depistat anumite „nereguli” la votare. TVR așteaptă lămuriri din partea organizatorului Eurovision. La TVR 1, în Telejurnal, Iuliana Marciuc, Mihai Pocorschi și wrs au vorbit despre scandalul din finala de la Torino.

Declarații ale invitaților dezbaterii de la Telejurnal:

Iuliana Marciuc, șefa delegației României:

– Până la această oră nu am primit încă un răspuns de la EBU. Știm că sunt și alte țări în aceeași situație.

– Scrisoarea adresată în miez de noapte a fost adresată tuturor țărilor participante

– Ceea ce am văzut la televizor – există o singură persoană care știa rezultatele votului din România – producătorul care răspunde de vot, colega mea. În momentul în care a primit o altă listă, s-a alertat, a sunat la Digame, care a spus că este o decizie EBU care se va motiva ulterior.

– nu a fost nicio problema tehnică și la toate probele tehnice a ieșit totul bine

– eram în timpul votării, ni s-a spus că este o altă listă pe care noi, românii, trebuie s-o votăm, și ni s-a spus să sunăm la Digame.

 

Mihai Pocorschi, membru al juriului:

– juriul nu dă punctaj pe aceeași interpretare, ca și publicul. Noi am dat notare cu o seară înainte, care nu sunt la fel.

– punctezi ceea ce trebuie să punctezi. Regulile EBU au fost respectate. Niciun fel de discuție referitor la ceea ce s-a punctat nu s-a petrecut. Deci toate regulile EBU s-au respectat.

– Am avut onoarea să fiu coleg de juriu cu Luminița Anghel, Sanda Ladoși, Ovi Jacobsen, Liviu Elekeș. Eu bănuiesc că acest juriu a fost ales după niște criterii de competență.

– În seara semifinalei, un artist italian a primit de la mine o notă excepțională, a doua zi – o notă sub orice critică. Deci juriul a avut toată responsabilitatea.

– Mă întreb, dacă nu s-ar fi întâmplat aceste lucruri, care ar fi fost locul ocupat de WRS?

 

 

Echipa Televiziunii Române a aflat cu uimire chiar în timpul marii finale Eurovision că punctajul juriului nostru nu a fost preluat în calculul clasamentului final.

Eda Marcus, jurnalist TVR: L-am auzit pe Mika spunând când eu practic trebuia să spun ”Bună seara!” întregii lumi că România are o problemă tehnică și că nu mai intrăm, consternarea mea este înregistrată.

Organizatorii competiției au anulat punctajul dat de juriul nostru și au atribuit ”(…) un alt set de punctaje concurenților din finala, în numele juriului țării noastre. (…) Așadar, regulile au fost schimbate în timpul jocului, fară că participanții să fie anunțați în prealabil, (…) unele voturi ale juriilor naționale au fost modificate de organizator, (…)”, se arată în comunicatul Televiziunii Române.

 

sursa: TVR

Comments

comments

About the Author