Strigătul străzii, cântecul unei generații – HAIR, premierăla Timișoara

Posted on nov. 28 2015 - 12:27am by petre

 

Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely„ din Timișoara pregătește premiera musicalului HAIR, în regia lui Puskás Zoltán. Hair

Conceput în plinăcrizăa refugiaților, repetat în timp ce tinerii timișoreni scandau în Piața Operei și gata de vizionat duminică, 29 noiembrie, spectacolul Hair promite săredea întocmai vocea generației de azi. Puskás Zoltán pune în scenăcelebrul musical HAIR dupăcartea și versurile lui James Rado și Gerome Ragni și pe muzica scrisăde Galt MacDermot.

Premiera are loc în Sala Mare a Teatrului Maghiar din Timișoara duminică, 29 noiembrie, de la ora 19:00. Hair a debutat la finalul anilor ‘60 pe Broadway și a devenit imediat imnul unei generații a schimbării, înfipte activ în realitățile sociale și politice ale Statelor Unite.

Zece ani mai târziu, ecranizarea lui Milos Forman a depășit cu mult popularitatea musicalului și i-a adus douănominalizări la Globurile de Aur și una la Premiile César.

 

„Eu sunt din Serbia și trăiesc foarte aproape de granița la care s-a resimțit cel mai puternic criza refugiaților. Atunci am simțit prima datăcăpoate acest text, aceastătemănu trebuie săfie uitată. Al doilea impact l-a avut asupra mea aici, la Timișoara. Aveam repetiții și deodată, lumea de pe stradăa început săscandeze. Era ca o revoluție. O revoluție împotriva sistemului politic, o revoluție pentru schimbare. Aceasta nu mai este doar o poveste americană. Nu mai poți săzici căasta nu mi se întâmplămie. Ni se întâmplăși nouă, se întâmplăîn toatălumea„ povestește Puskás Zoltán, regizor și actor independent din Zenta, colaborator cu teatre din Novi Sad dar și din România.

 

Hair este al treilea spectacol muzical pe care îl face cu trupa teatrului maghiar timișorean, după„AI LĂV IU„(2009) și „Legături primejdioase„ (2011). „Va fi un musical de categorie A, fiindcă- din fericire – avem distribuția ideală, care sătransmitămesajul acestui spectacol conceput pentru o generație,„ spune Balázs Attila, directorul Teatrului. El îl interpreteazăpe George Berger, alături de Kiss Attila (Claude Hooper Bukowski), Borbély B. Emília (Sheila Franklin), Molnár Bence (Woof Daschund), Molnos András Csaba (Hud Lafayette Johnson), Tar Mónika (Jeanie Ryan), Kocsárdi Levente (Steve) și Éder EnikÅ‘ (Peggy). Roluri multiple interpreteazăBandi András Zsolt și Szász EnikÅ‘. Distribuția este completatăde Aszalos Géza, Csata Zsolt, Fall Ilona, LÅ‘rincz Rita, Magyari Etelka, Simó Emese, Lukács Szilárd, Vass Richárd, Nagy Dóra și Szilasi Eszter Júlia.

 

Decorul spectacolului este opera artistului vizual M.CDonici, care propune o scenografie minimalist-simbolică, iar costumele sunt create de Andrea Ledeniák.

 

„Pornind de la indicațiile regizorale, am propus o scenografie multifuncțională, care transformăelementele de décor în situații de scenămereu adaptate firulului narativ„, explicăscenograful.

 

Următoarele reprezentații vor avea loc miercuri, 2 și 22 decembrie, de la ora 19:00, în Sala Mare. Biletele costă20, respectiv 10 lei pentru posesorii de abonamente Kult Card, pensionari, elevi (vârste de peste 18 ani) și studenți și pot fi achiziționate de la casieria teatrului de luni pânăvineri, între orele 16 și 19.

Comments

comments

About the Author