Soluția surprizăpentru salvarea Semeringului Bănățean, cea mai spectaculoasăcale feratădin România

Posted on oct. 16 2014 - 11:36am by petre

Înurmăcu câteva luni, compania CFR anunța scoaterea la licitație a „Semeringului Bănățean”, o superbălinie feratălungăde 34 de kilometri din vestul țării. Acum, calea feratăeste la un pas de o salvare temporară.

Potrivit radioresita.ro, primăria Anina a anunțat căintenționeazăsalvarea căii ferate Oravița – Anina prin utilizarea acesteia timp de doi ani pentru transportul a 100.000 de tone de cărbune. Zăcământul a fost descoperit recent în zonăși cărbunele a fost cumpărat deja de termocentrala de la Mintia, județul Hunedoara. Exploatarea va începe chiar luna viitoare, a anunțat un reprezentant al primăriei.

Înurmătorii doi ani, trenurile de marfăvor căra cărbune pe superba linie Oravița-Anina. Vestea bunăpentru turiștii este că, în paralel, pe linie va circula și Semmeringul Bănățean.

Povestea liniei Oravița-Anina

Linia Oravița-Anina a fost construităîntre 1860 și 1863 și a presupus un efort extraordinar. Toate tunelurile au fost săpate cu dalta și tînăcopul și a fost nevoie de nu mai puțin de 10 viaducte, de-a lungul celor 34 de kilometri de cale ferată, scrie siteul oravita-anina.home.ro. Scopul liniei era de a transporta mai repede și mai ușor cărbune din mine către vapoarele care așteptau săfie încărcate pe Dunăre. ÃŽnainte de construcția liniei, cărbunele era transportat la Dunăre cu ajutorul căruțelor trase de cai.

Traseul este supranumit „Semmeringul Bănățean” datorităasemănării cu celebra cale ferată”Semmering”, din Austria, construităîntre 1845 și 1854. Iatăo comparație, în cifre, a celor douăcăi ferate:

Linia Oravița-Anina, România:

Lungime totală: 34 km
Diferențăde nivel: 340 metri
Număr tuneluri: 14
Cel mai lung tunel: 660 m (tunelul Gârliște)
Număr de viaducte: 10
Cel mai înalt viaduct: viaductul Jitin, 37 metri
Lungime totalăviaducte: 843 metri
Lungime totalătuneluri: 2.084 metri

Linia Semmering, Austria:

Lungime totală: 40 km
Diferențăde nivel: 388 metri
Număr tuneluri: 15
Cel mai înalt viaduct: 47 metri
Cel mai lung tunel: 1428 metri

sursa: Yahoo News

Comments

comments

About the Author