Șefa DIICOT, Alina Bica, a fost reținută! Vezi ce i se impută

Posted on nov. 21 2014 - 12:37am by petre

Alina Bica a fost reținutăde DNA pentru abuz în serviciu, într-un dosar privind o despăgubire ilegalăfăcutăde o comisie din ANRP din care actualul procuror-șef al DIICOT a făcut parte.

Secția de procurori a CSM s-a reunit, joi seară, pentru a discuta solicitarea DNA de reținere și arestare a Alinei Bica și au încuviințat reținerea și arestarea la domiciliu.

Bica va fi prezentatăla instanța supremăpentru luarea măsurii preventive.

Înacelași dosar, procurorii anticorupție au pus în mișcare acțiunea penalăși i-au reținut pentru 24 de ore pe Lăcrămioara Alexandru și pe Dragoș Bogdan.

Cei trei sunt acuzați de abuz în serviciu, dupăce Comisia Centralăpentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP din care au făcut parte a acordat o despăgubire pentru un teren supraevaluat din Capitală.

Pe 15 octombrie 2014, Direcția NaționalăAnticorupție s-a sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea unor infracțiuni de corupție, în legăturăcu reconstituirea unui drept de proprietate asupra unui teren agricol, în suprafațăde 13,0535 ha, situat în București, zona Plumbuita, sector 2.

Potrivit procurorilor, la data de 15 martie 2011, Comisia Centralăpentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP, din care făceau parte Alina Bica, Lăcărmioara Alexandru și Dragoș Bogdan, a aprobat raportul de evaluare a terenului de 13 ha din Capitalăcu încălcarea prevederilor art. 16 alin. 7 din Legea nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietății și justiției.

Astfel, membrii comisiei, luând la cunoștințăde concluziile raportului de evaluare a terenului, nu au constatat căexpertul evaluator a supraevaluat terenul respectiv, de la 113.954.741 lei (valoare reală) la 377.282.300 lei (valoarea unui teren asemănător situat într-o zonăcentralăa Capitalei).

Aceștia ar fi fost conștienți însăcăterenul era supraevaluat, aspect ce reiese și din faptul că, anterior, în ședința din 24 februarie 2011, când dosarul respectiv mai fusese analizat, s-a dispus amânarea luării unei decizii pentru următoarea ședință, fiind solicitatăparticiparea evaluatorului și întocmirea unui scurt istoric al dosarului, mai noteazăanchetatorii.

Dupăemiterea deciziei de despăgubire, la data de 15 martie 2011, oamenii de afaceri, beneficiari ai drepturilor litigioase asupra terenului din anul 2010, au obținut titluri de conversie în acțiuni la Fondul Proprietatea, listat la bursădin data 25 ianuarie 2010, în cuantum de 377.282.300 lei, echivalentul a 89.426.189 euro (755/metru pătrat).

Prin îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuțiilor de serviciu, de către membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, a fost produs statului român un prejudiciu în valoare de 263.327.559 lei (echivalentul a 62.548.113 euro), reprezentând supraevaluarea, concomitent cu obținerea unor foloase necuvenite pentru beneficiarii drepturilor litigioase, mai spun procurorii.

Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX căcel despăgubit pentru acest teren ar fi Gheorghe Stelian, un apropiat al lui Dorin Cocoș.

Consiliul Superior al Magistraturii, care avizeazăpercheziționarea și măsurile preventive în cazul magistraților, nu a făcut niciun fel de precizare despre o eventualăsolicitare din partea DNA referitoare la Bica.

Bica a fost recent în atenția publică, înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale, dupăce a apărut într-o serie de fotografii alături de Elena Udrea, la Paris. Fotografiile respective au apărut, timp de câteva ore, pe un site, unde nu au mai putut fi apoi accesate.

Alina Bica este șefa DIICOT din mai 2013, fiind numităla propunerea ministrului interimar al Justiției de atunci, premierul Victor Ponta.

Înseptembrie 2012, numele ei era vehiculat pentru funcția de procuror general. Tot atunci, în presăa fost publicatăo convorbire telefonicăinterceptatăpe care aceasta ar fi avut-o cu fostul șef al ANAF Sorin Blejnar, discuție în care Bica se interesa de funcția pe care urma săo ocupe la ANAF o cunoștințăa ei.

Comments

comments

About the Author