Mesajul Regelui Mihai I la 25 de ani de la căderea comunismului

Posted on nov. 21 2014 - 12:51am by petre

„Viața mea a fost o continuăși loialăașteptare„, le-a transmis Regele Mihai I în cursul dimineții de joi celor 12 foști șefi de stat din Europa Centralăși de Est, cu ocazia împlinirii a douăzeci și cinci de ani de la căderea comunismului.Mesajul MS Regele

„Comunismul s-a născut în același an cu mine, în 1921. Acum, dupămai bine de nouădecenii, am fericita ocazie sămăadresez vouă, sărbătorindu-i căderea„, le-a spus Regele Mihai I celor 12 foști șefi de stat.

Regele Mihai le-a mai spus foștilor șefi de stat căde la moartea bunicului său, Regele Ferdinand I, de când a fost proclamat Regele României, în cei 87 de ani, a fost martorul direct al apariției și prăbușirii fascismului și comunismului.

„Douăsisteme criminale, care au lăsat în urmăpeste o sutăde milioane de victime și multe milioane de oameni schilodiți, sufletește și trupește. Viața mea a fost o lungăși loialăașteptare. Așteptare ca Europa să-și vinăîn fire, așteptare ca România săse reîntoarcăla ea însăși. Răbdarea poate fi, uneori, o armăîmpotriva destinului istoric. Așteptarea și credința. Iubirea și simțul datoriei. Dar în lunga mea viațăam cunoscut și momente binecuvântate„, a transmis Regele Mihai I.

Suveranul a spus căDumnezeu a vrut săfie în prima linie  a revenirii României în rândul țărilor europene, „prin intrarea României, ca membru deplin, în Uniunea Europenăși în Organizația Tratatului Atlanticului de Nord„.

„Familia mea și cu mine am muncit mult în ultimii douăzeci și cinci de ani de la căderea Comunismului, pentru o Românie democratică, prosperă, liberăși demnă. Nu vom înceta săfacem acest lucru pânăla sfârșitul zilelor noastre, convinși fiind căinstituția Casei Regale este parte a identității noastre statale și naționale„, a mai spus Regele Mihai I.

Mesajul Regelui Mihai I a fost transmis de către Alteța Sa RegalăPrincipesa Moștenitoare Margareta  în Sala de plen a Senatului României, în cadrul sesiunii inaugurale a Conferinței Internaționale „25 de ani de la căderea comunismului în Europa Centralăși de Est: privind în urmă, privind înainte„.

Joi seara, Majestatea Sa Regele Mihai I a oferit un dineu oficial în onoarea unui număr de doisprezece foști șefi de stat din Europa Centralăși de Est, cu ocazia împlinirii a douăzeci și cinci de ani de la căderea comunismului. Dineul regal a avut loc în Sufrageria Mare a Palatului Elisabeta, începând cu ora 21:15 și a fost precedat de o ceremonie în Sala Regilor.

Au fost invitați săparticipe E.S. domnul Lech Walesa, președinte al Poloniei (1990 – 1995), E.S. domnul Emil Constantinescu, președinte al României (1996-2000), E.S. domnul Petăr Stoyanov, presedinte al Bulgariei (1997 – 2002), E.S. domnul Stanislav Shushkevich, președinte al Belarus (1991 – 1994), E.S. domnul Sali Berisha, președinte al Albaniei (1992 – 1997), E.S. domnul Petru Lucinschi, președinte al Republicii Moldova (1996 – 2001), E.S. domnul Rexhep Meidani, președinte al Albaniei (1997 – 2002), E.S. domnul Rudolf Schuster, președinte al Slovaciei (1999 – 2004), E.S. domnul Boris Tadic, președinte al Serbiei (2004 – 2012), E.S. domnul Viktor Iușcenko, președinte al Ucrainei (2005-2010), E.S. domnul Leonid Kuchma, președinte al Ucrainei (1994-1999), E.S. domnul Valdis Zatlers, președinte al Letoniei (2007-2011), precum și E.S. dl Hans-Gert Pöttering, președintele Parlamentului European (2007-2009).

 

sursa: Gandul. info

Comments

comments

About the Author