Se strâng semnături pentru un referendum de demitere a primarului de la Timișoara, Dominic Fritz – cum poate fi demis un primar și ce șanse are demersul

Posted on mart. 23 2021 - 7:44pm by petre

Pe grupurile de Facebook din Timișoara circulă de câteva zile o postare care invită la strângerea de semnături pentru declanșarea unui referendum in vederea demiterii primarului Dominic Fritz.

Un asemenea demers, deși posibil din punct de vedere legal, este aproape imposibil de realizat în fapt.

In primul rând, solicitarea trebuie semnată de 25 % din locuitorii cu drept de vot ai orașului, lucru greu de realizat.

Apoi, e nevoie ca prefectul să convoace referendumul iar la noi prefectul e coleg de partid cu primarul.

In cazul in care se ajunge la referendum, acesta se consideră valabil dacă la consultare participă cel puțin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente.

La final, rezultatul referendumului este validat dacă opțiunile valabil exprimate reprezintă cel puțin 25% din cei înscriși pe listele electorale permanente.

 

Extras din codul administrativ

Primarul – Suspendarea și încetarea mandatului primarului –
ARTICOLUL 162
Încetarea mandatului în urma referendumului

(1) Mandatul primarului încetează ca urmare a rezultatului unui referendum local având ca obiect demiterea acestuia, conform procedurii prevăzute la art. 144 și 145, care se aplică în mod corespunzător.

(2) Referendumul pentru încetarea mandatului primarului se organizează ca urmare a cererii adresate în acest sens prefectului de locuitorii comunei, orașului sau municipiului, ca urmare a nesocotirii de către acesta a intereselor generale ale colectivității locale sau a neexercitării atribuțiilor ce îi revin, potrivit legii, inclusiv a celor pe care le exercită ca reprezentant al statului.

 

 

(3) Cererea cuprinde motivele ce au stat la baza acesteia, numele și prenumele, data și locul nașterii, seria și numărul buletinului sau ale cărții de identitate și semnătură olografă ale cetățenilor care au solicitat organizarea referendumului.

(4) Organizarea referendumului trebuie să fie solicitată, în scris, de cel puțin 25% dintre locuitorii cu drept de vot înscriși în Registrul electoral cu domiciliul sau reședința în unitatea administrativ-teritorială. Acest procent trebuie să fie realizat în fiecare dintre localitățile componente ale comunei, orașului sau municipiului.

Comments

comments

About the Author