Se pregătesc evenimentele care vor marca Ziua Timișoarei! – vezi programul complet

Posted on iul. 22 2015 - 10:49am by petre

Manifestările vor debuta sâmbătă, 1 august, de la ora 20.00 în Piața Victoriei, unde vor avea loc concerte cu: Alina Eeremia, Deepcentral, Antonia, 3rei Sud Est.

Duminică, 2 august, tot în Piața Victoriei, începând cu ora 20.00 puteți participa la concerul de lansare al Orchestrei de tineret a municipiului Timișoara și la recitaluri susținute de trupele: The Weekend Band și Love Hunters. Înîncheierea concertelor va avea loc un foc de artificii.

Luni, 3 august manifestările vor începe de la ora 09.00 în Parcul Central unde, pe Aleea Personalităților va avea loc dezvelirea busturilor lui Pius Brînzeu și al lui Anghel Dumbrăveanu. La ora 11.00 va avea loc întrunirea în ședințăfestivăa Consiliului Local al Municipiului Timișoara, la Sala Mare a Senatului Universității Politehnica Timișoara. Seara, iubitorii de jazz sunt invitați la Festivalul Blues pentru Timișoara, de la ora 19.00, în Piața Victoriei.
Ziua Timișoarei, 3 August, a devenit ziua orașului nostru prin Horărârea de Consiliu Local  nr. 217 din 1999. Prin aceastăhotărâre, se marcheazăca zi a orașului, momentul intrării trupelor românești în Timișoara, la 3 august 1919 și instaurarea administrației românești.

Înultimii ani, de Ziua Timișoarei, municipalitatea a oferit timișorenilor momente de bucurie și destindere cu ocazia zilei orașului lor.
Văașteptăm, așadar, alături de noi, săsărbătorim împreunăziua orașului nostru!

1 august – sâmbătă

Casa de Culturăa Municipiului Timișoara – Sala Lira
11.00 – Expoziție – Asociația Artiștilor Plastici “Romul Ladea„

Program acțiuni sportive
“Cupa orașelor înfrățite„ – turneu de mini fotbal cu echipe de amatori
09.00 – 17.00 Baza SportivăColterm
Participăechipe reprezentând Municipiul Timișoara și echipe invitate care reprezintăorașele înfrățite și partenere.

Piața Victoriei
20.00  concerte
Alina Eremia
Deepcentral
Antonia
3rei Sud Est

22.00 Crosul  nocturn Timișoara
Crosul nocturn a ajuns la cea de-a patra ediție și este organizat în sistem de participare open. Fiecare participant trebuie săse înscrie și săachite cotizația de participare de 20 lei. Limita de vârstăa concurenților este de minim16 ani. Pentru a putea participa la cursă, concurenții între 16 – 18 ani trebuie săprezinte acordul scris al părinților. Crosul Nocturn se va desfășura pe cca 4 km și are startul începând cu orele 22.00, de pe Bv. C.D.Loga nr.1(în fața Primăriei Municipiului Timișoara), unde va avea loc și sosirea. Traseul este următorul: str. 20 Decembrie 1989 – Bv. Vasile Pârvan, pe sub pasajul Michelangelo, continuare pe Bv. Corneliu Coposu, întoarcere la fântâna de la pasarela din Parcul Copiilor, Bv. Corneliu Coposu, pe sub pasajul Michelangelo – Bv. Vasile Pârvan, Podul Mihai Viteazul, str. 20 Decembrie 1989, finish Primărie Bv. C.D. Loga nr. 1, (vis a vis de Filarmonica Banatul).
Crosul este realizat în parteneriat cu Atletic Club Maraton. Detalii: www.crosnoctrun.ro

2 august – duminică

Teatrul de Varădin Parcul Rozelor
19.00 Fanfara Timișoara Big Band
20.00 Concert extraordinar Ansamblul Timișul

Piața Victoriei
20.00 – concerte
Orchestra de tineret a municipiului Timișoara alcătuitădin elevi ai Colegiului de ArtăIon Vidu și studenți de la Facultatea de Muzică, din cadrul Universității de Vest din Timișoara.
Repertoriul abordat: teme muzicale din filme celebre și hituri pop aranjate într-o manierăsimfonică. Dirijor prof. Laurențiu Muntean, coordonator prof. Alina Cuibariu Jumuga.
The Weekend Band o trupătimișoreanăcare cântăcoveruri și melodii proprii. Înurmăcu 6 ani s-au pus bazele acestui proiect, membrii formației sunt: tobe – Marios Fulop, bass – Tibor Aranyi, clape – Vincențiu Ghergulov, chitară- Alex Bejenaru și voce – Răzvan Munteanu.
Love Hunters o trupăde blues cu influențe punk înființatăîn anul 1987 în Novi Sad, Serbia componența: Milan Mumin – vocal, Vlada Jovanov – chitarăbass, Aleksandar Medan – chitară, Robert Radic – tobe, Marion Kalin- chitară.
Foc de artificii

3 august – luni

Parcul Central
09.00 – ceremonial militar, fanfara  Garnizoanei Timișoara
Dezvelire busturi:

– Pius Brînzeu (unul dintre cei mai buni chirurgi pe care i-a dat școala de medicinătimișoreană, activitatea sa medicalăa făcut din Timișoara unul dintre cele mai importante centre de flebologie din țarăși din Europa.
A contribuit la înființarea Institutului de Medicinădin Timișoara, apoi a Spitalului Județean și a Centrului de Cercetări Experimentale, sculptor Aurel Gheorghe Ardeleanu).

– Anghel Dumbrăveanu (poet, prozator, eseist și traducător, personalitate de seamăa culturii române contemporane, ilustru reprezentant al generației literare `60, care a contribuit la schimbarea cursului poeziei românești neo-moderne, sculptor Aurel Gheorghe Ardeleanu)

Sala Mare a Senatului Universității Politehnica Timișoara, et.1, Piața Victoriei nr.2

11.00 ȘedințăFestivă– Decernarea Titlului de Cetățean de Onoare doamnei Coleta de Sabata, prima femeie rector a Universității Politehnica din Timișoara, în perioada 1981-1989, strălucit cercetător, om de culturăși personalitate științificăde renume, decernarea Titlului de Cetățean de Onoare  domnului Aurel Tiberiu Ceia (profesor, renumit solist vocal, reprezentant de seamăal muzicii populare din Banat), decernarea Titlului de Cetățean de Onoare domnului Ștefan Drăgulescu, fost ministru al sănătății,  fost rector al Universității de Medicinăși Farmacie din Timișoara și inițiatorul înființării Institutului de Cardiologie din Timișoara în 1994 și decernarea post–mortem a Titlului de Cetățean de Onoare lui Ioan M. Anton, profesor, vicepreședinte al Academiei Române, fost rector al Institutului Politehnic Timișoara.

Piața Victoriei
19.00  Blues pentru Timișoara- concert

Moody Stuff  – Trupa de jazz Moody Stuff,  înființatăîn 1997 este condusăde vocalista Vera Ciocan, muzician binecunoscut de jazz și blues al Timișoarei. Componența trupei este următoarea: Ionuț Dorobanțu la ghitară, Victor Miclăuș la bass și Ferencs Sekeres la tobe. Formația abordeazăun repertoriu de blues și jazz alături de invitatul lor special, Boghi Nagy,  solistul trupei Burning Table, care va aduce pe scenăla Ziua Timișoarei, atât vocea cât și muzicuța.

Bega Blues Band guest star A.G. Weinberger
Bega Blues Band este grupul cel mai longeviv de blues-jazz din România, cu o activitate de peste 30 de ani. ÃŽntemeiat de Bela Kamocsa și de Johnny Bota,  grupul a lansat în 1993 primul CD de blues-jazz din România, „Blues de Timișoara”. Bega Blues Band a obținut, în 2004, premiul pentru cel mai bun grup de blues-jazz din România și Diploma de Excelențăa Municipiului Timișoara „pentru întreaga activitate muzicalăși pentru promovarea imaginii Timișoarei în țarăși în lume„.
Grupul este format din Maria Chioran- voce, Lucian Nagy – instrumente de suflat și percuție, Sașa Bota – violăelectrică, Toni Kühn – claviaturi, Mircea Bunea – ghitară, Johnny Bota – bas, LicăDolga – tobe, Ovidiu Andriș – percuție.
A.G. Weinberger, unul dintre cei mai buni muzicieni de blues din România va cânta alături de Bega Blues Band. Considerat de către critici Mr. Blues al României și de către  B.B. King “un chitarist carismatic de cea mai înaltăclasă„, AG Weinberger este singurul artist de blues și jazz din România selectat pentru nominalizarea la 7 categorii, la Premiile Grammy și decorat cu Ordinul Cultural în grad de Cavaler. Pentru acest eveniment, artiștii au pregătit un program format din piese care aparțin repertoriului internațional de blues dar și compoziții proprii.

Matyas Pribojszki Band  – Formația vine din Ungaria și are la activ numeroase prezențe la festivaluri de blues din Europa, iar critici de gen faimoși, cum sînt Rick Estrin sau Kid Andersen au scris articole laudative la adresa ei. Bandul, alcătuit din muzicieni de cea mai bunăcalitate, îi are ca membri pe:  Zoltán Nemeș – claviaturi, Ferenc Szasz – ghitară, László Csizmadia – bass, Daniel Molnar – baterie, Mátyás Pribojszki – muzicuțe, voce, lider. Mátyás Pribojszki este unul dintre cei mai buni interpreți la muzicuțădin Europa de Est. El stăpînește la fel de bine ambele stiluri: cel tradițional și cel contemporan, fiind posesorul unui ton autentic și al unei frazări inspirate. Mátyás a concertat deja în mai mult de 25 de țări din Europa.

Blue Family, renumit grup de blues din Belgrad, s-a format în anul 1996. Blue Family are următoarea componență: Katarina Arsenov – voce, Dejan Pavic – baterie, Zeljko Stanojkovski – pian, Aleksandar Djordjevic – ghitară, Ljubomir Djordjevic – muzicuță, Milan Jarakovic – bass și lider. Este una dintre cele mai active și autentice formații de gen din spațiul ex-iugoslav, cu prezențe la toate festivalurile de blues din acea zonădar și la evenimente similare din Italia (Padova, Milano, Roma), Ungaria, România și Elveția. Stilul îmbrățișat de acest grup este denumit “West Coast Jump„. Printre CD-urile lansate de Blue Family se numără  “Here Comes The Blues„ (2001), disc de o mare calitate muzicalăși acustică, foarte bine primit de public și de critica de specialitate, obținând distincția de Cel Mai Bun CD de blues al anului.

Înperioada 23.07.2015-05.08.2015, Uniunea Artiștilor Plastici din România, Filiala Timișoara organizeazăexpoziția „Timișoara – de la reședințăregalăla capitalăculturalăa Europei„. Expoziția va fi găzduităde Galeria de Artă„Helios„ și Galeria Primăriei Municipiului Timișoara este dedicatădatei de 3 august, când sărbătorim  Ziua Timișoarei, precum și unui eveniment important din istoria orașului de pe Bega, mutarea cu 700 de ani în urmă, în luna mai 1315 de către regele Ungariei Robert Carol de Anjou (1288-1343) a reședinței și a curții sale de la Visegard la Timișoara.
Prin lucrările realizate și prezentate în expoziția tematică, pictorii, graficienii, sculptorii și artiștii decoratori din orașul de pe Bega și din alte centre artistice din țarăvor încerca săsurpindăși săredea caracterul specific și personalitatea inconfundabilăa urbei de la perioada medievalăpânăla începutul veacului al 21-lea.

Comments

comments

About the Author