Românul care a descoperit un zăcământ de gaz în curtea casei e bun de plată: 20.000 de lei – prețul lucrării de captare a gazului și stingere a focului

Posted on sept. 16 2022 - 6:12pm by petre

Autoritățile au decis să acopere punga de gaze găsită de un localnic care săpa în curtea casei, iar prețul lucrării este de cel puțin 20.000 de lei, a spus primarul comunei Calopar, de care aparține și satul Bâzdâna, pentru Libertatea.

UPDATE ora 12.30. Primarul Daniel Bobin a declarat, pentru Libertatea, că în acest moment încă este așteptată sosirea echipei care se va ocupa de lucrare, respectiv reprezentanții unei firme din Ploiești.


„Prețul nu e fix, depinde de ce vor găsi acolo și de cât va dura operațiunea. Poate să fie 20.000, dar și 30.000 de lei! Banii vor fi plătiți din bugetul local, apoi vom face o solicitare către CJ, pentru decontarea sumei din fondul de urgență”.

Edilul a mai spus că „situația e sub control, zona e supravegheată de ISU și de cei de la CRBN. Prioritatea noastră este astuparea pungii de gaze”.

***

Sâmbătă, Constantin Florea a forat un puț în curtea casei sale, dar din groapa săpată nu a ieșit doar apă, ci și gaze naturale, în condițiile în care satul nu este racordat la rețea. Focul de la Bâzdâna arde neîncetat de aproape cinci zile.

Flacăra a apărut, cel mai probabil, de la o scânteie produsă de o unealtă folosită la lucrări. După ce a văzut că focul nu se oprește, bărbatul a sunat la 112. La fața locului a intervenit un echipaj de pompieri cu o autospecială cu apă și spumă și un echipaj, cu autospecială CBRN, de evaluare a riscurilor chimice, biologice, radiologice şi nucleare, relatează publicația locală Cuvântul Libertății și Antena 3.

 

 

După cinci zile de foc pentru localnicii din Calopăr, pentru autoritățile locale si autoritățile județene, situația de la Bîzdîna este sub control.

In seara zilei de joi, s-a reușit sigilarea prin cimentare a puțului forat, iar specialiștii de la ISU Dolj s-au asigurat că nu mai exista pericol în zonă, prin scăpări de gaze.

In tot acest timp, Prefectul județului Dolj, Dan Diaconu, a fost permanent în legătură cu edilii locali și reprezentanții de la ISU Dolj, pentru a fi la curent cu evoluția lucrărilor și pentru a interveni în caz de nevoie.

‼️De asemenea, Prefectul județului va propune efectuarea unor studii de specialitate pentru identificarea unor posibile resurse naturale de gaz în zonă.

Comments

comments

About the Author