Românii care nu s-au recenzat mai au o singură zi! Cine riscă amenzi

Posted on iul. 30 2022 - 8:34pm by petre

Numai până duminică seară vă mai puteți recenza, în caz că nu ați făcut-o deja, iar cei care au refuzat explicit acest lucru, pot fi amendați cu până la cinci mii de lei.

 

Potrivit ultimului raport al Institutului Național de Statistică, aproape 93% dintre românii din țară au completat formularele. Pe ultima sută de metri, oamenii au căutat, sâmbătă, centrele deschise în mall-uri sau primarii.

Peste 80 de persoane au trecut, sâmbătă, până la ora prânzului, pe la un centru de recenzare din sectorul trei al Capitalei. Un angajat al primăriei îi ghida pe oamenii veniți în mall la cumpărături și către recenzorii care îi așteptau pregătiți cu tabletele.

Deși completarea unui chestionar durează în medie 10, 15 minute, unii oameni au lăsat pe ultima sută de metri recenzarea.

Recensământul nu se mai poate prelungi
După două amânări succesive, recensământul nu se mai poate prelungi legal. Așa că, centrele vor fi închise duminică seara. În paralel, se merge și din casă în casă, acolo unde sunt recenzori.

Laurențiu Ștefan, coordonatorul unui centru de recenzare: „Probleme sunt în teren. Oamenii nu răspund la uși, nu dau informații recenzorilor, sunt foarte reticenți în a da informații”.

Probleme sunt în aproape toată țara. În Timișoara, de exemplu, s-au recenzat sub 200.000 de persoane, deși estimările neoficiale arată că, în prezent, populația orașului depășește 300.000 de locuitori.

 

 

Până acum, la nivel național, rata de recenzare este de peste 93%, dintr-o estimare a populației de 19 milioane de locuitori. Cei care nu se recenzează, dar nu au refuzat explicit, nu pot fi amendați, susțin autoritățile.

Comments

comments

About the Author